N1 na 1 s Hoxhajem: Ne razumijem vize za Kosovare u 2017.!

Vijesti 21. velj 201712:33 > 12:41
Izvor: N1

Kosovo je proslavilo devetogodišnjicu neovisnosti. Stigla im je i čestitka novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao kako nudi potporu “suverenom, multietničnom i demokratskom Kosovu”. Povodom godišnjice naša Ivana Dragičević razgovarala je s ministrom vanjskih poslova Kosova, Enverom Hoxhajem.

Posebno je istakao potrebu liberalizacije viznog režima, kako u regiji tako i šire. Naime, građani Kosova su tretirani krajnje neljudski od strane administracija i jedva im se dozvoljava putovati.

“Ono što nikada nisam razumio je odluka koju je donijelo Sarajevo o uvođenju viza za Kosovare, a ja sam prije koju godinu bio prisiljen uvesti recipročnu mjeru”, naveo je.

“Volio bih apelirati na svoje prijatelje u Sarajevu i reći im da je to krivo. Nametati vizni režim našim građanima u 21. stoljeću. Migracija globalno sposobne radne snage je fenomen, puno putujem vidim ljude iz Azije koji bez viza dolaze u Europu, ljude iz Afrike, sa zapadne hemisfere. I imati situaciju da bi Bošnjaci mogli imati problema s dolaskom na Kosovo, da čekaju danima u našoj ambasadi u Zagrebu, Skoplju ili Podgorici. Ili da Kosovari danima čekaju bosansku vizu, je nešto što ne razumijem u 2017., iskreno”, navodi Hoxhaj.

Cijeli intervju pogledajte na N1 u 18:30 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.