Maras: Možemo očekivati poskupljenje plina do 300 kuna

Vijesti 21. velj 201715:15 > 15:28
N1

Saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras komentirao je moguće poskupljenje plina i slučaj Saucha.

”Liberalizacija tržišta će dovesti do poskupljenja iz razloga što se omogućuje da se hrvatski plin, koji je najjeftiniji na tržištu, a kojeg ima za 60 posto nših potreba, prodaje van Hrvatkse i to tamo gdje su cijene više – recimo u Italiji. Tu će se jedna količina trebati uvoziti, a te cijene su više i to će dovesti do poskupljenja. Ali Vlada ne razmišlja o građanima tako da ih zaštiti i možemo očekivati da će građani od nove sezone plaćati veće račune za plin. Neki kalkuliraju s 200 do 300 kuna što je veliki udar na građane”, rekao je Maras.

Maras smatra da se eventualno poskupljenje moglo spriječiti.

”Po meni je u startu trebala Vlada ukloniti ove tužbe MOL-a. Mi idemo za željama MOL-a da se prodaje izvan RH naš plin. To smo mogli otkloniti. Mogli smo do izgradnje LNG terminal pokušati odgoditi to da moramo prodavati naš plin van Hrvatske, a postoji čitav niz mjera uz poreze i PDV kako olakšati građanima da cijene plina budu niže. Ali ono što je najvažnije, a Vlada ne radi  je da ide za istraživanjem ima li rezervi plina i inzistiranjem da se poveća proizvodnja plina. Mislim da Vlada to ne radi. Proizvodnja stagnira i pada umjesto da se pokuša investirati i nađu novi koncesionari i tako omoghući veća proizvodnja. RH je jedna od rijetkih zemalja koja ima tako veliku energetsku neovisnost koju ne koristimo”, kazao je Maras.

”Kada bi povećali koncesijske naknade moguće je da se jedan diio toga refundira onima koji imaju  najmanje, a to su građani. Ničim oko toga Vlada ne razmišlja niti ima takva rješenja”, kaže Maras.

Upitan kako komentira stav premijera da se radi o problemu koji je naslijeđen od vremena vlade Zorana Milanovića.

”On nije tu da priča od kada je i kakav problem nego da ga riješi. On ne rješava niti jedan problem To je njegov glavni problem. Mi trebamo premijera koji će rješavati probleme, a ne bildati svoj CV”, kazao je Maras.

Komentirao je i slučaj Tomislava Sauche i njegovo ispisivanje iz SDP-a.

”To je njegov moralni čin, odlučio se maknuti dok ne dokaže svoju nevinost i mi to pozdravljamo. Građani shvaćaju razliku između HDZ-a i SDP-a. HDZ je napravio milijarde kuna štete A kod Sauche se radi o moralnom činu koji je napravio, a koji HDZ ne radi kad imaju 100 puta gore stvar. Kirin i Klameta će biti kandidati za gradonačelnika”, rekao je Maras.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.