"Hrvatski jezik nije ugrožen od srpskog"

Vijesti 21. velj 201718:58 > 19:10
N1

Danas se u cijelom svijetu obilježava Dan materinskog jezika. Tim povodom gost Dnevnika je bio ravnatelj Instituta za hrvatski jezik Željko Jozić.

Nedavno je skupina jezikoslovaca u pismu čelnicima države zatražila donošenje Zakona o hrvatskom jeziku tvrdeći da je ugrožen jer se aktualizirala inicijativa za stvaranjem srpsko-hrvatskoga jezika. Na pitanje je li hrvatski jezik uistinu danas ugrožen od srpskog jezika, Jozić odgovara: “Mislim da hrvatski jezik ni na koji način nije ugrožen, to su fantomske prijetnje od srpskog jezika, nisam vidio neke manifestacije takve ugroze ili prijetnje, ali možda neki drugi imaju takve informacije.”

Komentirao je i inicijativu lingvistice Snježane Kordić koja se zauzima da se u svim zemljama regije u školama umjesto hrvatskog, srpskog ili bosanskog predaje “nastavni jezik”. Kaže da se Kordić kao znanstvenica može zalagati za takvo nešto, ali da hrvatski jezik ne može biti ugrožen različitim mišljenjima.

“Hrvatski jezik nikada nije bolje stajao, hrvatski je 24. službeni jezik EU-a te imamo sve institucije koje se bave jezikom”, kaže Jozić.

Ističe da je hrvatski jezik zapravo ugrožen od anglizmima.

“Svi ćemo se složiti da treba postojati zaštita jezika u javnoj komunikaciji. U multinacionalnim kompanijama postoje određeni čelnici koji sa zaposlenicima komuniciraju engleskim ili njemačkim jezikom i ti radnici trebaju znati govoriti tim jezicima”, kaže Jozić. No, s druge strane, kaže i hrvatski građani, od kada smo u Uniji, mogu EU institucijama pisati na hrvatskom jeziku i primati odgovore na hrvatskom jeziku.

“Naravno, svjesni smo da trebamo učiti strane jezike, ali, s druge strane, moramo znati zaštititi svoje, jer tko će nas onda štiti ako mi nećemo sami”, kaže Jozić.

Ističe da u standardnom jeziku sve mora biti razumljivo te bi se zbog toga trebale što je više moguće izbjegavati strane riječi poput “touch screen” ili “smartphone” i koristiti hrvatski izrazi, u ovom slučaju dodirni zaslon i pametni telefon.

“Hrvatski jezik je zreo da izrazi sve pojavnosti modernog doba”, dodaje.

Danas je pokrenut portal jezični-savjetnik.hr, a njegova je namjera da se ponude savjeti ljudima koje muče jezični problemi. Kaže da na portalu savjetuju što je ispravno, ali da ništa nikome ne naređuju.

Da su građanima potrebni ovakvi portali, jer to, kaže, svjedoči i portal pravopis.hr kojeg je do sada posjetilo 2,5 milijuna ljudi.

“To znači da ljudi imaju problema, ali i da ih i žele riješiti”, zaključuje Jozić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.