"Fašisti i neonacisti moraju završiti u zatvoru"

Vijesti 27. velj 201713:07 > 13:07
N1

Predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak, komentirao je skup ekstremnih desničara, koji je u nedjelju održan u Zagrebu.

“Prvo treba reći da su ovakvi skupovi rezultat kukavičluka ‘Titanic-Vlade’, Bože Petrova, Predsjednice, koji su u niz prethodnih slučajeva reagirali anemično. I kad se pojavi govor mržnje ili nasilje, a reakcije budu anemične, to dovodi do još više mržnje, još više nasilja, i onda se polako gubi kontrola nad vrijednostima u društvu. Mi danas iz opozicije možemo jasnu poruku, deklarativnu, reći kao i svaki put. Može to reći i predsjednica i premijer, ali je Vlada zadužena za reakcije. Zašto nije zabranjen prosvjed, meni to nije jasno. Zašto još stoje table s ustaškim pozdravima, pa kome je to jasno? I naravno da svi oni koji vide da nema reakcije od institucija na pojavu neofašizma i neonacista u Hrvatskoj, onda dobiju za pravo da misle da se imaju pravo razmahati krilima i to je najveća šteta kukavičluku i anemičnim reakcijama”, kazao je Vrdoljak.

Smatra da je pitanje zabrane skupa odgovornost ministra unutarnjih poslova i predsjednika Vlade. “Naravno da je trebalo zabraniti takav skup. Ali čak i zabrana skupa neće riešiti problem koji danas imamo u hrvatskom društvu. To je jednokratna mjera, a mi trebamo poslati jasnu poruku želimo li živjeti u zemlji gdje se neonacisti ili neofašisti mogu nekažnjeno kretati našim ulicama i postavljati table ili želimo živjeti u zemlji koja poštuje sva već stečena prava, sloboda i civilizacijske norme koje smo mislili da smo davno usvojili. Očito svi koji se vole identificirati s nacistima i fašistima, nisu dobili poruku da to u ovoj zemlji ne smiju raditi”, rekao je Vrdoljak.

Kazao je da se fašizam i neonacizam treba radikalno kažnjavati. “Fašisti i neonacisti moraju završiti u zatvoru, da ih se educira u zatvoru i tada im takvo što više neće pasti na pamet. A kad si anemičan, kad se bojiš, kad si pun kukavičluka i nemaš jasnu poruku, onda takvi tipovi misle da je to prilika za njih. Ja im tvrdim – nije! Hrvatska neće biti fašistička zemlja”, kazao je Vrdoljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.