Ovo su zadaci za 5. i 7. razred. Pokušajte odgovoriti

Vijesti 01. ožu 201708:01 > 08:06
pixabay.com

Najbolji mladi matematičari, bez prava na korištenje džepnog računala ili bilo kojeg drugog pomagala, imali su 120 minuta za pet zadataka – čak 30 posto težih od zadataka u redovnoj nastavi spomenutog predmeta. No tim učenicima matematika je ne samo izbor i omiljeni predmet nego i zabava, ali i budućnost.

Ponavljale su se formule ili su se koristili tajni trikovi za suzbijanje treme, prije nego što su zakoračili u učionice najstarije zagrebačke škole – OŠ Miroslava Krleže koja je petu godinu domaćin županijskog natjecanja iz matematike.

“Pripremao sam se mjesec dana, rješavao testove iz prethodnih godina, neprekidno vježbao jer ovo je moje prvo županijsko natjecanje”, kazao je za Večernji list 11-godišnji Vito Štefić, učenik 5. razreda škole domaćina koja je ove godine na natjecanju imala svojih troje učenika.

Vježbao na zadacima iz ‘99.

“Bilo je zadataka koje sam odmah razumio i riješio, a bilo je i onih na kojima sam morao dulje razmišljati. Vježbao sam rješavajući stare zadatke od 1999. do 2016. godine”, kaže Luka Raković. Svi oni složni su: matematika nije bauk, a ovakva natjecanja pomažu im da i sami provjere koliko su izvrsni i koliko su iz onoga što ih zanima naučili. Jer matematiku gledaju kao budućnost, a pri tome im pomaže i profesorica Sandra Madžar, dopredsjednica županijskog povjerenstva iz matematike. – Za matematiku treba kreativnosti, vještine i rada – kaže Madžar čijih je deset nekadašnjih učenika do danas diplomiralo matematiku.

Zadaci za 5. razred – malo igre s voćem na placu i dva pravca

1. Višekratnici broja 7 napisani su u nizu jedan za drugim: 714212835… Koja se znamenka u tako napisanom nizu nalazi na 2017. mjestu?

2. Marko je na tržnici kupio 3 kg jabuka, 2 kg krušaka i 1 kg jagoda. Sve voće platio je 59 kn. Jabuke su jeftinije od krušaka za 1 kn i 50 lp po kilogramu, a od jagoda su po kilogramu jeftinije tri puta. Koliko košta kilogram krušaka?

3. Zadana su dva usporedna pravca. Na jednom od njih je izabrano šest, a na drugom pet različitih točaka. Koliko ima trokuta čiji se vrhovi nalaze u odabranim točkama pravaca?

Zadaci za 7. razred – od šiljastih kutova do nazivnika i brojnika

1. Veličine šiljastih kutova pravokutnog trokuta odnose se kao 4 : 5. Ako bi se manji od njih smanjio za 8%, za koliko bi se postotaka povećao veći kut?

2. Ako se brojnik nekog razlomka smanji za 8%, a nazivnik mu se poveća za 8%, novi razlomak bit će za 2 manji od početnog razlomka. Odredi vrijednost početnog razlomka.

3. Odredi najmanji prirodni broj čiju vrijednost može imati parametar k da bi rješenje x jednadžbe 5 · (2x – 3k) + 5k = 4 · (x – 8) + k bilo pozitivno. Odredi rješenje jednadžbe za dobiveni broj k, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.