Online kupcima iz RH dostava iz EU-a više neće biti preskupa

Vijesti 01. ožu 201708:59 > 09:09
N1

Danas predsjednik Europske Komisije Jean Claude Juncker predstavlja takozvanu Bijelu knjigu o budućnosti Europske Unije. U Bruxellesu je naša Mirela Bačić koja je za Novi dan razgovarala s Biljanom Borzan, hrvatskom europarlamentarkom.

Naša EU parlamentaraka Biljana Borzan danas u Bruxellesu organizira radionicu o diskriminaciji kupaca kad je u pitanju online kupovina na području Unije. Borzan upozorava da su kupci iz Hrvatske, ali i iz nekih drugih zemalja, diskriminirani.

“Radi se o tome da hrvatski potrošaci koji kupuju preko interneta nisu ravnopravni s drugim kupcima u EU, imamo razliku u cijeni dostave, a to je glavni problema zašto se kupci u Hrvatskoj manje odlučuju za internet kupovinu. Imamo i neujednačeno tržište, primjerice da dostava u jednom smjeru košta primjerice 18 eura, a na istoj relaciji u suprotnoj smjeru duplo više. Ovo se odnosi na kupovanje između članica Unije”, objašnjava Borzan.

“EU je jedinstveno tržišite i cijene online kupovine bi trebale biti jedninstvene na razini cijele Unije”, Očekujemo veću trensparentnost cijena, da nema no što se ‘kaže ispod žita'”, dodaje.

Na pitanje kada se mogu očekivati konkretni rezultati odnosno promjene koje bi išle na ruku potrošačima u Hrvatskoj, SDP-ovka odgovara da će odredba koja regulira online kupovinu do ljeta proći kroz sve procedure EU parlamenta, a nakon toga idu takozvani trijalozi.

“Vjerujem da će to trajati vrlo kratko, mislim da je atmosfera sazrijela zbog rasta online kupovine”, kaže.

“Danas je u Hrvatskoj već 30 posto kupaca koji kupuju online jednom ili više puta mjesečno, vjerujem da će trijalozi završiti vrlo brzo”, zaključila je naša EU parlamentarka Biljana Borzan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.