"Hrvatsku itekako treba brinuti što se događa u Makedoniji"

Vijesti 03. ožu 201710:21 > 10:25
N1

Novinar vanjske politike na HRT-u, Dragan Nikolić i urednica vanjske politike na N1, Ivana Dragičević, gostovali su u programu N1 i komentirali stanje u Makedoniji, kao i kako bi ono moglo utjecati na Hrvatsku.

Nikolić je istaknuo da Makedonci sami ne mogu riješiti problem u državi.

“Makedonija je neuralgična točka već godinama i posjet Federice Mogherini jedina je možda inicijativa Bruxellesa, a tamo nema europske inicijative već dugo. To je mala igla u plastu sijena, koje se vrlo lako može zapaliti. Moj skromni sud je da bez stabilne Makedonije nema stabilne jugoistočne Europe, a to će se postići članstvom u NATO-u”, rekao je Nikolić, dodavši da je i glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg predsjedniku Makedonije sugerirao da mandat za sastavljanje Vlade da Zoranu Zaevu.

“To nije poručeno bez razloga. Rekao bih da u ovom trenutku Europa nema rješenje, pokušava biti medijator između prvenstveno makedonskih političkih opcija, koje su same sebi najveći problem. Tu je pitanje albanskog političkog bloka, pojavila se nova stranka na ovim izborima – Besa, dosadašnji partner u vladi Gruevskog, Ali Ahmeti, s Unijom za demokratsku integraciju dobio je manji broj mandata. Tu mnogi vide razlog zašto se odlučio na koaliciju sa Zaevom, jer je s Gruevskim gubio broj mandata, a Albanci smatraju da nije postigao ono što su htjeli. Zoran Zaev je bio spretniji u postizbornom dogovaranju. Treba razlučiti na proste faktore i ne povlađivati se za populističkim, nacionalističkim potezima poput onoga da će se plaćati kazne. Europa nema rješenje, Makedonci nemaju rješenje, a puno bi lakše bilo da je Makedonija članica NATO-a”, rekao je Nikolić. 

HRT-ov je novinar istaknuo da se kovanica državni udar često čuje od strane vođa oporbe i u Makedoniji, ali i u drugim zemljama, poput Crne Gore i Srbije, ali i da se često spominje termin ukrajinski scenarij.

Nedostatak rješenja produljuje krizu, koja je prvenstveno sigurnosna. “Ono što je za nas bitno, Hrvatsku itekako treba biti briga što se događa u Makedoniji. Iz hrvatske perspektive, koja sva svoja jaja stavlja u jednu košaru, gdje nam turizam čini toliki dio BDP-a, svako nasilje u okruženju, svaka ugroza može biti kobno”, rekao je Nikolić.

Urednica vanjske politike na N1, Ivana Dragičević, ustvrdila je da u Makedoniji već godinama događa latentna politička kriza. “Imali smo priču 2008., kad su Hrvatska i Albanija ulazile u NATO. To se trebalo dogoditi i u Makedoniji”, kazala je Dragičević.

Nikolić je istaknuo da Makedonija, pored svih problema, još uvijek nema proveden popis stanovništva. “On je započet, u njega je utučeno 15 milijuna eura. Počeo je, ali je naprasno prekinut. Mora se podvući crta, obaviti popis i vidjeti kakvo je brojčano stanje stvari, da se vidi koliko Albanaca doista ima. Možda se mojim prijateljima u Makedoniji neće svidjeti, ali mislim da je neminovno da unitarnost Makedonije u nekom trenutku prijeđe u federalni sustav. Danas je Skoplje, koje je vrlo ugodan grad, duboko podijeljen grad. Broj mješovitih brakova u Makedoniji iznimno je malen, o tome se ne priča”, rekao je Nikolić u programu N1.