Udruga se protivi izjednačavanju cigareta i e-cigareta

Vijesti 03. ožu 201713:14 > 13:16
Shutterstock

Vladin prijedlog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji je u četvrtak upućen u Sabor, izlazi iz okvira europske direktive jer potpuno izjednačava "osobne isparivače" i duhanske proizvode, čime bi se oko 200.000 bivših pušača moglo vratiti cigareti, te zatvoriti preko 500 radnih mjesta u Hrvatskoj.

Upozorila je u to petak Udruga korisnika osobnih isparivača CROHM .

Ističu kako je bitno napraviti razliku između proizvoda namijenjenih pušenju (cigarete, biljni proizvodi i vodene lule) i onih odvikavanju od pušenja poput elektroničke cigarete i bezdimnih duhanskih proizvoda. Upozoravaju kako se predloženom zabranom izlaganja jedino u Hrvatskoj od svih zemalja svijeta, osobni isparivači ne bi smjeli niti vidjeti. Drže kako je to dokaz da nema interesa za smislenu regulaciju tih proizvoda i da se zbog neznanja koristi isti model zabrane kao za duhanske cigarete.

Isti zakonski tretman tih proizvoda implicira da su oni jednako štetni za ljudsko zdravlje, za što nema znanstvenog uporišta, tvrde u udruzi i pozivaju saborske zastupnike da odbace predloženi zakonski prijedlog i zatraže izradu ozbiljnog zakona koji će brinuti o bivšim pušačima i sačuvati radna mjesta u Hrvatskoj, a istovremeno biti u skladu s europskim zakonodavstvom.

“Usvoji li Sabor ovaj zakon stvorit će se u Hrvatskoj crno tržište i po zdravlje opasna kućna radinost jer će zatvaranjem malobrojnih specijaliziranih trgovina korisnici fizički ostati bez proizvoda”, navodi u priopćenju predsjednik udruge Filip Tokić.

Ističe kako je u 2015. godini, prema podatku Instituta Ivo Pilar, u Hrvatskoj bilo više od 100.000 korisnika elektroničkih cigareta, bivših pušača, a danas ih je oko 200.000., pa bi se nakon usvajanja zakona mnogi bivši pušači mogli vratiti cigareti, dok će vrata odvikavanja za ostale zauvijek biti zatvorena. Istovremeno će više od 500 osoba zaposlenih u ovom sektoru ostati bez posla, što će dodatno pogoršati tešku socijalnu situaciju u zemlji, a povećati profit duhanskoj industriji.

Osobni isparivači 95 posto manje štetni od cigareta

“Povjerenstvo za izradu ovog zakona ignoriralo je mišljenje vodećih zdravstvenih stručnjaka poput dr. Ognjena Brborovića i rezultate uglednih svjetskih istraživanja poput Public Health England koje pokazuje kako su osobni isparivači 95 posto manje štetni od cigarete, u istom rangu kao i medicinski priznati proizvodi za odvikavanje: nikotinske žvakaće gume i flasteri. Štoviše, prestižni Royal College of Physician daje naputak liječnicima da preporučuju isparivače kao sredstvo odvikavanja od pušenja”, navodi Tokić.

Udruga upozorava i da se zabranom izlaganja, koja se predlaže, jedino u Hrvatskoj, od svih zemalja svijeta, osobni isparivači ne bi smjeli niti vidjeti. Ocjenjuju stoga kako je ta odluka jasan dokaz da povjerenstvo uopće nije zainteresirano da donese smislenu regulaciju ovih proizvoda i da zbog neznanja koristi isti model zabrane kao za duhanske cigarete.

Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu zagrebačkog Medicinskog fakulteta, koji je sudjelovao u dvjema nacionalnim kampanjama za prestanak pušenja, za koje kaže da su bile neuspješne, ističe kako je štetnost klasičnih cigareta 20 puta veća od štetnosti električnih cigareta te da ih gotovo u cijelosti koriste pušači koji se žele odviknuti od pušenja.

U Hrvatskoj trajno imamo iznimno visoki postotak pušača, više od 30 posto, a pušenje je direktni uzročnik niza karcinoma, pa  električne cigarete, s obzirom na  trend rasta korisnika, treba prihvatiti kao dobrodošlu i učinkovitu pomoć u smanjenju broja pušača i smrtnosti od kacinoma, smatra Brborović.

Drži da mjere u prijedlogu zakona imaju za cilj, među ostalim, smanjiti fizičku dostupnost električnih cigareta, povećati administrativno breme za trgovce i Zavod za javno zdravstvo te usporiti postupak uvodenja novih proizvoda vezanih uz električne cigarete.