RH najbolje plasirana u regiji na listi najboljih zemalja

Vijesti 07. ožu 201716:17 > 16:24
PIXSELL

Američki portal "U.S. News & World Report” objavio je listu najboljih zemalja. Hrvatska je najbolje plasirana zemlja u regiji.

Rangiranje “Najbolje zemlje” izvršeno je na osnovu devet kategorija – poduzetništvo, građanstvo, kvaliteta života, kulturni utjecaj, otvorenost za poslovanje, pokretljivost, moć, avanturizam i nasljeđe, a u svakoj od tih kategorija nalazilo se više atributa pomoću kojih su ispitanici ocijenili svaku od 80 zemalja.

Istraživanjem su ispitana 21.372 pojedinca iz 36 zemalja, među kojima je oko 12.400 pripadalo “informiranoj eliti”, a oko 6.500 poslovnim rukovoditeljima.

Prvo mjesto na listi zauzela je Švicarska, a potom slijede Kanada, Velika Britanija, Njemačka i Japan. Među prvih deset zemalja nalaze se i Švedska, SAD, Australija, Francuska i Norveška.

Od zemalja regije najbolje je plasirana Hrvatska na 49. mjestu, dok je Slovenija na 53. mjestu. Rumunjska je na 58., a Bugarska na 63. mjestu.

Kina je na 20. mjestu, a Rusija na 27. mjestu.

Hrvatska je u kategoriji moći plasirana na 78. mjesto. Srbija je najbolje plasirana u kategoriji moći – na 46. mjestu. U toj kategoriji, koja koja obuhvaća i politički i ekonomski utjecaj, čvrste međunarodne saveze i snažnu vojsku, na vrhu liste su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, a na dnu Rumunjska, Bugarska, Urugvaj, Hrvatska, Slovenija i Latvija.

U kategoriji građanstvo, koja obuhvata brigu o ljudskim pravima i životnoj sredini, rodnu ravnopravnost, vjerske slobode i drugo, Hrvatska se nalazi na 29. mjestu, dok su na vrhu liste Norveška, Švedska, Švajcarska, Kanada, Finska i Danska, a na dnu Egipat, Tunis, Liban i Iran.

Hrvatska je na 39. mjestu u kategoriji poduzetništvo, što obuhvaća povezanost sa svijetom, obrazovanost stanovništva, razvijenost infrastrukture, inovativnost i drugo. Najbolje rangirane zemlje su Njemačka, Japan, SAD, Velika Britanija i Švicarska, a na dnu Angola, Kazahstan, Bolivija i Gvatemala.

U kategoriji avanturizam, koja obuhvaća ugodnu klimu, prirodne ljepote, dobar provod i seksipil, Hrvatska je na 25. mjestu, dok su na vrhu liste Brazil, Italija, Španjolska, Tajland i Grčka, a na dnu Pakistan, Saudijska Arabija i Iran.

Kad je riječ o nasljeđu, što podrazumijeva bogatu povijest, odličnu hranu, brojne kulturne atrakcije i drugo, Hrvatska je na 39. mjestu, dok su na vrhu liste Italija, Španjolska, Grčka i Francuska, a na dnu Bahrein, Angola, Katar i Gana.

Hrvatska je na 37. mjestu u kategoriji kvaliteta života, koja obuhvaća razvijeno tržište rada, političku i ekonomsku stabilnost, dobar zdravstveni i obrazovni sustav i drugo. Na vrhu liste su Kanada, Švedska, Danska, Australija i Norveška, a na dnu Pakistan, Libanon, Alžir i Iran.

U kategoriji otvorenost za poslovanje, koja obuhvaća niske troškove proizvodnje, transparentnost, niske poreze i drugo, Hrvatska je na 51. mjestu, a na vrhu su Panama, Luksemburg i Švicarska, a ispod Srbije, koja je na 75. mjestu, na listi su Saudijska Arabija, Bjelorusija, Ukrajina, Iran i Rusija.

Po kulturnom utjecaju – kulturni značaj, modernost, prestiž – Hrvatska je na 44. mjestu. Najbolje su prošle Italija, Francuska, SAD, Španjolska i Velika Britanija, a ispod Srbije, koja je na 76. mjestu, samo su Gana, Kazahstan, Angola i Alžir.

U kategoriji pokretljivost, koja obuhvaća prepoznatljivost, dinamičnost i jedinstvenost, u kojoj su najbolji Ujedinjenji Arapski Emirati, Singapur, Indija, Kina, Japan i Tajland, Hrvatska se smjestila na 62. mjesto, a na kraju su Poljska i Bugarska.

Istraživanje je prošle godine obuhvatilo 60 zemalja, a Hrvatska njime nije bila obuhvaćena. Najveći pad među prvih deset zemalja ove godine su zabilježile su Njemačka, koja je pala s prvog na četvrto mjesto i SAD, koji bilježi pad s četvrtog na sedmo mjesto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.