Jadranska banka: Osumnjičeni za kriminal težak 42,5 mil. kn

Vijesti 08. ožu 201711:10 > 11:18
Šibenik In

Troje uhićenih bivših i sadašnjih članova Uprave Jadranske banke, Ivu Šinka (70), Mirka Goretu (46) i Mariju Trlaju (57) šibenska policija sumnjiči za zlouporabu povjerenja u gospodarskom kriminalu, a čakovečkog poduzetnika Nikolu Žnidarića (67) za poticanje na počinjenje tog kaznenog djela.

Kako javlja ŠibenikIN, prvi na redu za ispitivanje je Ivo Šinko, bivši predsjednik uprave Jadranske banke, nakon kojeg će u tužiteljstvo policija dovesti člana uprave Mirka Goretu. Oni su noć proveli u prvoj policijskoj postaji koja se nalazi nasuprot šibenskog suda, a ispitivat će ih zamjenik županijske državne odvjetnice Emilio Kalabrić. Tijekom dana, pred županijskim tužiteljstvom naći će se i potpredsjednica uprave Jadranske banke Marija Trlaja te Nikola Žnidarić, koji je jučer uhićen u Čakovcu.

PU Šibensko-kninska u srijedu je priopćila kako je kriminalističkim istraživanjem utvrdila da su osumnjičeni kao članovi uprave Jadranske banke, i to Šinko kao predsjednik Uprave, Trlaja kao njegova zamjenica te Goreta kao član Uprave, na poticaj Žnidarića kao odgovorne osobe čakovečke tvrtke odobrili isplatu dva nenamjenska kredita i jednog faktoringa prema toj tvrtki u iznosu od oko 35,3 milijuna kuna.

To su, kažu u policiji, učinili u više navrata u razdoblju od 28. kolovoza 2009. do 27. lipnja 2013. godine, suprotno pravilima bankarskog poslovanja te protivno proceduri odobravanja kredita propisanoj internim aktima te banke, bez prethodnog provođenja propisanih analiza i mišljenja nadležnih stručnih službi banke, kao i bez postojanja adekvatnih instrumenata osiguranja.

“Nakon tih isplata i nakon proteka prolongiranih rokova vraćanja kredita, to trgovačko društvo nije izvršilo obvezu povrata isplaćenih iznosa, na koji način su osumnjičeni članovi Uprave, protivno interesima i na štetu te banke, tom trgovačkom društvu omogućili stjecanje protupravne imovinske koristi u ukupnom iznosu glavnice kredita i pripadajućih kamata od 42.564.000 kuna”, stoji u priopćenju.

Temeljem Zakona o odgovornosti pravnih osoba, osumnjičena je i tvrtka sa sjedištem u Čakovcu, za kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. 

U srijedu nešto iza 9,30 sati policijskim vozilom prvi su u zgradu šibenskog Županijskog državngo odvjetništva na ispitivanje privedeni Šinko i Goreta. Nakon uhićenja u utorak, noć su proveli u pritvorskoj jedinici prve policijske postaje preko puta zgrade šibenskog suda i tužiteljstva, a u Županijsko državno odvjetništvo dovezeni su zajedno.

Tijekom dana, tužiteljstvo bi trebalo ispitati i ostalo dvoje osumnjičenih, a slučaj vodi zamjenik županijske državne odvjetnice Emilio Kalabrić.

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu, gdje će im biti predočeni dokazi koje im stavljaju na teret, bit će poznato je li tužiteljstvo za osumnjičenike tražilo zadržavanje u istražnom zatvoru, o čemu će odlučiti sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku.

Uhićenja osumnjičenih za preko 40 milijuna kuna štete u Jadranskoj banci, započela su u utorak kada je oko 7 sati ujutro u svom stanu na Šubićevcu uhićen Ivo Šinko, a nešto kasnije je policija došla u banku po Goretu i Trlaju. Žnidarić je uhićen u Čakovcu i tijekom dana doveden na kriminalističko istraživanje u Šibenik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.