Petrov nakon Gl. odbora: Zagreb će biti posebno iznenađenje

Vijesti 11. ožu 201711:07 > 11:13
N1

Glavni odbor Mosta nezavisnih lista danas se konstituirao u zagrebačkom sjedištu stranke. Nakon sastanka javnosti se obrtio predsjednik stranke Božo Petrov.

”Kandidat za Zagreb će biti Marko Sladoljev. On je jedina prava opozicija Bandiću. Izabrali smo Ivanu Ninčević Lesandrić za voditeljicu kampanje jer ima sve kvalitete koje nam trebaju”, kazao je Petrov nakon sastanka.

Upitan hoće li u kampanji doći do sukoba s HDZ-om i hoće li se to reflektirati na nacionalnu razinu, Petrov je kazao kako tu neće biti problema.

”Testa neće biti jer mi vrlo dobro možemo razgraničiti što je držvna, a što lokalna razina. Naši najveći sukobi će biti između HDZ-a i Mosta jer će ta najveća natjecanja biti u 9. i 10. izbornoj jedinici, ali ja znam da ćemo mi ostvariti odličan rezultat”, kazao je Petrov. ”Na lokalnoj razini dominiraju teme za te sredine, to nisu državna pitanja. Na državoj razni smo partneri i želimo što bolje rezultate, a što se tiče lokalnih sredina to je nešto gdje treba pobijediti najbolji i teme se značajno razlikuju od državne razine. Nećemo imati netrpeljivosti”, kazao je Petrov.

Istaknuo je i što bi smatrao uspjehom na lokalnim izborima.

”Uspjeh će biti obrana svih lokalnih samouprava gdje smo preuzeli dužnosti i puno bolji rezultat i u Splitu i Dubrovniku, a posebno iznenađenje će biti Zagreb”, kazao je Petrov. ”Svaka lokalna razina je priča za sebe. Što se tiče načelnih ideja i stavova zna se koja je naša paradigma – to je racionalnija uprava, poštenje, odgovornost i nulta tolerancija na korupciju”, rekao je Petrov.

Upitan treba li se ”pročešljati” poslovanje strateških državnih kompanija, Petrov je kazao kako se to apsolutno mora napraviti.

”Kad preuzemete izvršnu vlast imate svki dan nove probleme, ali mislim da imamo dovoljno još vremena i da se to mora napraviti”.

Ponovio je kako se radi na dva modela reforme javne uprave te da o tome više zna ministar Ivan Kovačić.

Upitan očekuje li da bi Ustavni sud mogao srušiti presudu za tzv. Lex Vlahušić, Petrov je kazao kako ne vidi zašto bi Ustvni sud donio takvu odluku.

”Ne vidim zašto bi Ustavni sud poništio zakon. Zna se što je Sabor usvojio i koja je inicijativa bila. Normalno je da se zabrani kandidiranje onih osoba koje su bile osuđene od strane pravosudnog aparata. Neprihvatljivo nam je da takvi mogu bilo koga predstvljati”, rekao je Petrov.

Kazao je i kako mu je drago čuti nove prognoze kreditne agencije Moody’s te je istaknuo kako je za to zaslužna prethodna Vlada kao i ova.

”Pokazali smo da Vlada može biti stabilna”, rekao je Petrov.

Ponovio je i kako Most nezavisnih lista svjetonazorska pitanja ostavlja svakom pojedinom članu.

”Za nas je 10 puta veći iskorak to prepustiti ljudima koji odlučuju. Ne možete natjerati ljude da mimo svojih načela glasaju za odluku koju je donio vrh stranke. Mi smo se okupili po nekim drugim pitanjima poput gospodarskog napretka”, rekao je Petrov.

Šimić: Ne želimo da nas ideologija na bilo koji način ograničava

Uoči početka zasjedanja Glavnog odbora predsjednik stranke, Božo Petrov kratko je rekao o čemu će se razgovarati.

”Sada će se samo informirati Glavni odbor o onome što se radi, kakvi su planovi, programi – kako za rad naš u Vladi i u Saboru tako i za lokalne izbore’, kazao je Petrov. ”Razgovarat ćemo i o kandidatima i planovima za lokalne izbore”.

“Najvažnije teme su pripreme za lokalne izbore u suradnji s nezavisnim listama i odabir kandidata po pojedinim županijama i gradovima”, izjavio je novinarima potpredsjednik stranke Miroslav Šimić.

Upitan hoće li Most imati kandidate u svim županijama Šimić je pojasnio: “Imat ćemo, ali ćemo raditi kombinaciju jer smo mi platforma koja surađuje s nezavisnim listama tako da ćemo danas razgovarati o tome gdje ćemo podržavati nezavisne liste, a gdje ćemo izlaziti sa svojima listama”.

Na platformi i programu, kazao je, radit će i Glavni odbor i nezavisne liste.

“Što se tiče ideologije mi nismo opterećeni ni lijevima ni desnima. Mi želimo okupiti što kvalitetnije pojedince i zato idemo na nezavisne liste jer mislimo da će građani kroz podršku pojedinim kandidatima pokazati koji su najkvalitetniji ljudi i tu ne želimo da nas ideologija na bilo koji način ograničava”, rekao je Šimić.

Ovo je prva sjednica Glavnog odbora Mosta nakon što su prije nešto više od mjesec dana oformljena stranačka tijela Mosta. Glavni odbor čini 35 članova. Devet ih je izabarno na Saboru stranke. Čini ga 5 članova predsjedništva i 21 predstavnik županijskih organizacija.

Predstojeći lokalni izbori su prvi lokalni izbori nakon 2013. kada se Most pojavio na političkoj sceni. Njihov svakako najveći izazov će biti na jugu Hrvatske, a posebno u Metkoviću. Koliko im je to važna utvrda pokazala je i izjava Nikole Grmoje koji je otvoreno kazao da bi gubitak Metkovića bio velika pljuska Mostu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.