Borovec: Podnesen je optužni prijelog protiv NK Hajduk

Vijesti 13. ožu 201716:49 > 16:53
N1

Načelnik Uprave policije, Krunoslav Borovec prokomentirao je huliganski ispad koji se dogodio u subotu, na utakmici Hajduka i Rijeke kad je jedan mušakarac upao na teren s palicom u ruci.

Čija je odgovornost mladić s palicom?

Prije svega odgovornost je na organizatoru i zaštitarskoj tvrtki. Zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima definitivno jasno dijeli odgovornosti svih dionika o sigurnosti na sportskim natjecanjima. I ovdje se definitivno radi o propustima organizatora odnosno zaštitara koji su organizirani i angažirani ispred organizatora. Dakle, po samom rasporedu zaštitarske službe na tartan stazi, kod samog pokušaja silaska s tribine i ulaska u natjecateljski prostor trebala je uslijediti reakcija zaštitara. Mi ćemo naravno detaljnije proanalizorati sve okolnosti ali već je pripremljen optužni prijedlog kojim će se teretiti organizator, dakle odgovorna osoba ispred organizatora, a to je nogometni klub Hajduk za propuste u organizaciji utakmice.

U trenutku kad je došlo do propusta zaštitara zašto policija nije ranije reagirala?

Kada smo vidjeli da zaštitar nije adekvatno reagirao, policija je reagirala u okviru 2 minute. Počinitelj je s optužnim prijedogom priveden prekršajnom sudu. Određeno mu je zadržavanje u roku od 15 dana tako da je u tom smislu policija napravila sve što je trebala.

Tijekom utakmice izvikivalo se ZDS. Zašto policija nije prekinula utakmicu?

Tu je jasan protokol o postupanju u slučaju protupravnih ponašanja gledatelja. I znaju se koraci koji se moraju slijediti prilikom ovakvih visokorizičnih utakmica. Odluku o prekidu utakmice ne donosi policija osim ako ponašanje gledatelja direktno ugrožava sigurnost samih gledatelja koji su prisutni na tribinama. Zabilježena su sva protupravna ponašanja. Njih je bilo izuzetno puno. Ovdje se definitvno radi i o kaznenim djelima i pozivanja na mržnju i nasilje. Ta kaznena djela bit će procesuirana čim utvrdimo počinitelje. Ogromni broj mjera policija je provela. Vi znate da smo pratili navijački brod iz Rijeke, da je taj posao proveden uz veliki angažman policije u potpunoj sigurnosti. Ali baš zbog niza organizacijskih propusta omogućen je unos značajne količine pirotehnike, bez obzira što je policija prije nego što se pustio ulazak gledatelja na stadion, obavila pregled i našla se 165 pirotehničkih sredstava. Ali ipak je kod propusta pri pregledima na ulazu omogućeno da se unesu zabranjeni transparenti koji nisu smjeli biti uneseni i da se unese znatna količina pirotehničkih sredstava.

Što je sa Zakonom o neredima?

Mi smo već više puta istaknuli da se radi o među boljim zakonima u EU. Podsjetit ću vas da su rađene tri novele zakona i praktički se reagiralo svaki put nakon većih incidenata. Mislim da ovakve situacije nisu za ići u izmjene zakona. Mi idemo u jednu dubinsku analizu i provedbu zakona. Ja mislim da je kod nas značajniji problem u neprovođenju postojećih odredbi zakona nego što bi to bile loše definicije u zakonu ili neprovođenje određenih odredbi.

Što je sa Zakonom o sportu?

Zakon o sportu nije u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova tako da ne bih ulazio u problematiku Zakona o sportu.

Imate li informacije o neredima na utakmici Hrvatska-Ukrajina?

Sljedeća utakmica visokog rizika je ona koju reprezentacija igra s reporezentacijom Ukrajine. Već smo započeli s vrlo opsežnim pripremnim mjerama. Imamo dosta informacija o dolasku navijača iz Ukrajine, o sklonosti njihovih navijača koje se odnose na protupravno ponašanje. Imamo cijeli niz vrlo indikativnih informacija vezanih uz navijački milje u Hrvatskoj. Svjesni smo brojnih rizika koji su mogući na toj utakmici. Dakle, u fenomenologiji protupravnog ponašanja neće se desiti ništa nepoznato. Ono što pretpostavljamo i što je moguće, to su i dalje govor mržnje, pozivanje na nasilje i mržnju kroz neprimjereno navijanje, nasilna uporaba pirotehničkih sredstava, sukobi između navijačkih  skupina i to ne samo na prostoru stadiona nego i na širem području grada. I u odnosu na sve te rizike policija se priprema.

Tko ne provodi Zakon o sprečavanju nereda?

Prije svega u kontekstu utakmice koja je iza nas, slabosti zakona ili neprimjene zakona su zapravo u obavezama organizatora i u onom segmentu koje se odnose na obvezu klubova u pitanju suradnje s navijačkim skupinama. I tu je definitivno ključ većine problema koje imamo. Naravno tome treba dodati lošu stadionsku infrastrukturu koja je veliki faktor rizika na hrvatskim stadionima i koja omogućava velik broj protupravnih ponašanja.

Prebacujete sve na organizatore i perete ruke?

Ne bih rekao da se prebacuje loptica ili peru ruke. Jasno su zakonom definirane i podijeljene ovlasti. Između ostalih i ovlasti policije, zaštitara, organizatora, obaveze navijača i gledatelja na sportskim natjecanjima i svako treba obaviti svoj dio posla. Naravno, ministarstvo unutarnjih poslova ima nadzornu funkciju. I upravo podnošnje optužnih prijedloga protiv odgovornih osoba pred nogometnim klubovima je jasno djelovanje kada ne postuju propisane obveze

Odgovornost za ulazak u natjecateljski protostor leži na organizatorima, u ovom slučaju NK Hajduk. Podnesen je optužni prijelog protiv pravne osobe NK Hajduk i za to je zapriječena kazna od 250 tisuća kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.