"Niti je Kovačić nudio ostavku, niti je to tema"

Vijesti 14. ožu 201710:43 > 10:46
N1

Premijer Andrej Plenković, nakon sudjelovanja na konferenciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) o poslovnoj klimi, komentirao je u utorak aferu oko navodne ostavke ministra uprave i potpredsjednika Vlade, Ivana Kovačića.

“Suradnja u koaliciji je dobra, potpredsjednik Vlade i ministar uprave Kovačić ima glavnu zadaću, a to je da se bavi reformom državne uprave, da bude učinkovita, da njezin rad što manje košta, a o detaljima niti mene niti moju Vladu efemerna, marginalna pitanja neće odvratiti od bitnoga, a bitno je gospodarski rast i razvoj. Niti je Kovačić nudio ostavku niti je to tema”, rekao je Plenković.

Na pitanje je li ministar branitelja, Tomo Medved, oštetio državni proračun za 30 tisuća kuna, kako tvrdi bivša zaposlenica toga ministarstva, Vesna Nađ, Plenković je rekao da su to pitanja koja su ostala još od prošle vlade. “Ja nisam ni znao da gospođa Nađ, nakon što je bila zamjenica ministra, ostala bez posla niti da je bila na 6+6 niti što radi, ako su se dva ministarstva dogovorila, to je za mene sasvim u redu”, rekao je premijer.

Komentirajući dolazak tima predsjednika Europske komisije, Jean-Claudea Junckera, koji je stigao u Zagreb, premijer je rekao da se radi o timu na tehničkoj razini, s kojim se sastaju kolege na nižoj razini u Vladi. “Ono što razgovaram s Junckerom odnosi se na pozitivne reforme koje poduzimamo, a smisao posjeta jest koji će nam ciljevi i zadaće biti u vremenu pred nama”, rekao je Plenković.

Upitan za HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, premijer je rekao da će se sutra sastati HDZ-ov odbor, nakon kojega će se znati više.

Dotaknuvši se huliganizma na hrvatskim sportskim terenima, Plenković je ponovio da huliganizam najoštrije osuđuje te da mu nema mjesta na sportskim susretima. “To je bila tema susreta sa čelnicima HNS-a. Mislim da kao društvo, kao Vlada, moramo učiniti sve da kreiramo pozitivnu atmosferu. Sport mora biti nešto dobro u hrvatskom društvu. Moramo oživjeti onu klasičnu – zdrav duh u zdravom tijelu i to je smisao sporta. Divljaštvu tu nema mjesta. To nije imidž Hrvatske koji ja želim i moja Vlada će učiniti sve da to iskorijenimo. Jedan je način zakonski okvir, ali postoje i druge mjere koje su druge zemlje radile i mislim da ćemo morati razmisliti i o nekim novim definicijiama kaznenih djela”, rekao je Plenković.

“Što se tiče zakona o sportu, državna je tajnica Središnjeg državnog ureda za šport poslala dopise na koji način trebaju sportski savezi biti organizirani. Zakon koji imamo treba se provoditi, to nije nikakva dilema. Ono što ja želim od hrvatskog sporta, a rezultati na Olimpijskim igrama su bili bolji nego ikad, moramo naći način kako da potaknemo sport i da nam naši mladi ljudi donose pozitivne vijesti i vibracije sa natjecanja u svijetu”, rekao je Plenković. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.