Brodarski institut na koljenima: Prijeti mu stečaj i štrajk

Vijesti 14. ožu 201718:50 > 18:54
N1

Brodarski Institut je na koljenima. Račun je u blokadi, prijeti im stečaj a radnici nisu primili tri plaće i razmišljaju o štrajku.

Radnici za stanje Brodarskog instituta prozivaju i Upravu i državu koja je vlasnik Instituta jer ni nakon kredita za kojeg je Vlada 2015. jamčila HBOR-u Institut nije stao na noge. Nadležna ministarstva šute.

Iz godine u godinu Brodarski institut napuštaju stručnjaci zbog brojnih problema. Najnoviji se javio krajem prošle godine: račun instituta je u blokadi, radnici od tada ne primaju plaću a ono malo poslova što imaju, kažu, zbog svega teško odrađuju.

Radnici kažu da plaće nisu dobili tri mjeseca. U procesu su mirenja s Upravom. No, ono može uspjeti, kažu u Sindikatu, samo ako plaća bude isplaćena.

Račun je u blokadi jer je, prema neslužbenim informacijama, jedna banka zatražila svojih oko 8 milijuna kuna. Taj je kredit ova Uprava koja Institut vodi nešto više od godinu dana nasljedila, a nema novca da ga vrati.

Pojedinačnih sastanaka je bilo, kažu u Upravi ali ne i okupljanja svih ministara obrazovanja, gospodarstva, obrane i imovine koji državu predstavljaju u Skupštini. A problemi koji su se nagomilali godinama, isplivali su sredinom 2015. godine kada radnici također nisu primali plaću.

To se već događa niz godina, vrijenodnost Brodarskog pada i to za više od pola. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.