Butković: Pomoći ćemo izgradnju mostova u BiH

Vijesti 17. ožu 201715:45 > 15:51
Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je u petak, sudjelujući na svečanosti simboličnog polaganja temeljnog kamena za gradnju mosta preko rijeke Save kod Svilaja, da BiH može očekivati podršku hrvatske vlade i za gradnju mostova kod Gradiške i Brčkog.

Hrvatski je ministar kazao da je most preko Save kod Svilaja, blizu Odžaka, na trasi buduće autoceste Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče, iznimno važan infrastrukturni projekt koji će omogućiti gospodarsko jačanje i Hrvatske i BiH.

Naglasio je kako je hrvatski interes da se infrastrukturno povezuje s BiH te u tom smislu ta država može očekivati podršku Banskih dvora i za gradnju mostova kod Gradiške i Brčkog, ali i drugih zajedničkih projekata.

Svečanosti su nazočili i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn koji je kazao kako je EU u projekt izgradnje mosta kod Svilaja, koji na bosasnkohercegovačkoj strani uključuje i izgradnju 11 kilometara autoceste te potrebne objekte, uložilo više od 90 milijuna eura.

“Svi ovi programima želi se ubrzati ulazak BiH u EU. Kako se bi se to ostvarilo, treba pospješiti gospodarstvo i infrasturkturu koja će omogućiti da se BiH kreće tim putem”, kazao je Hahn dodajući kako će most kod Svilaja omogućiti i daljnji razvoj odnosa BiH i Hrvatske.

Bosanskohercegovački premijer Denis Zvidić ustvrdio je kako je projekt izgradnje mosta kod Svilaja pokazatelj da BiH ima veliku korist od europskih integracija.”Ovaj projekt najbolje dokazuje i pokazuje da, osim reformi koje provodimo, BIH ima i benefite od pristupanja EU”, kazao je Zvizdić, dodajući kako je za BiH važno svako prometno povezivanje.

Most preko Save između Hrvatske i BiH nalazi se na paneuropskom cestovnom koridoru 5C od Budimpešte preko Osijeka do Ploča i dug je 660 metara. Koštat će 22,3 milijuna eura bez PDV-a.

Troškove izgradnje podijelit će Hrvatska i BiH uvelike se oslanjajući na EU. Temeljni kamen za gradnju mosta položen je u rujnu prošle godine, kada su započeli i radovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.