U strahu od otkaza, žene taje operacije od poslodavaca

Vijesti 18. ožu 201710:43 > 10:45
N1

U Regionalnoj temi razgovarali smo o novoj stranici za žene oboljele od malignih bolesti "Nismo same" s novinarkom i pokretačicom Ivanom Kalogjerom.

Ja sam dugogodišnja novinarka, koja se suočila s dijagnozom raka dojke. Otišla sam na internet i potražila priču, utjehu. Kod nas toga nije bilo puno. U Americi ima dosta takvih portala koji daju podršku obitelji i oboljelima.

Kao dugogodišnja novinarka odlučila je napraviti nešto slično, uz pomoć prijateljice Maje Dodić i sada su “mala entuzijastična ekipa”, a portal mjesto gdje će oboljeli i obiteji moći pronaći brojne korisne savjete, ali ne samo žene, nego i muškarci.

Traženje informacija na internetu zna biti kontraproduktivno pa je upitana na koja je pitanja tražila odgovor.

“Prvo se pitate hoćeš li ostati živi. Imala sam 15-godišnju kći, imam sina koji sad ima 24 godine. Želim živjeti. Na internetu se sretnete sa savjetima o tome što da jedete, pijete, koje preparate da uzimate. No, meni su bile važne priče koje nas mogu ohrabriti – to nije mrak, bauk, to je bolest, kronična kao i svaka druga i čovjek se može izboriti”, kazala je i u tom smislu su joj i najvažniji savjeti da žene vode računa o zdravlju, klone se stresa i barem jednom u dvije godine pregledati dojke, u slučaju da su prešle 35. godinu.

Depresija nije izuzetak kod takvih dijagnoza.

“Temeljni nedostatak našeg sustava je psihološka pomoć i podrška, ne samo oboljelima, već i obitelji i prijateljima. Moji prijatelji se nisu znali postaviti, nisu znali mogu li pričati o bolesti ili o nečemu nevezanom za bolest. Neki vas krenu izbjegavati”, kaže ona.

“Tijekom kemoterapije sam ostala i bez posla i najteže mi je bilo kad sam morala na pregled, na kojemu su mi rekli da je sve u redu. Kad se borite i fokusirani ste, imate puno adrenalina. A kad ste sami i liječnik vam kaže – sada živite dalje, postavite si pitanje što da sad radim, čime da se zaokupim. To mi je bio težak trenutak”, kazala je Kalogjera.

Bolest neizbježno mijenja stav prema životu. Zatražila je pomoć u udruzi Sve za nju, psihologinja joj je rekla da se dobro drži, no ona i dalje vodi računa o svom psihološkom zdravlju, podijelila je također.

Mnoge žene koje su oboljele ostavljali su partneri i poslodavci, kazala je Kalogjera nakon što je upitana s kakvim se oblicima diskriminacije susreću kada se nađu pred dijagnozom.

“Žene koje imaju posao i moraju na operacije, taje operacije poslodavca kako ne bi dobile otkaz. Neke imaju divne partnere, dok se druge moraju pred djecom pretvarati se da ništa nije drugačije. To je posljedica tog uvjerenja da je žena ta koja i u bolesti mora voditi brigu o svemu”, navela je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.