Moliteljica protiv pobačaja: Uzor mi je Djevica Marija

Vijesti 20. ožu 201709:15 > 09:22
Igor Soban/PIXSELL

"Poznajem Željku i cijenim je. Nakon dugo vremena aktivirala je ono što je bilo pasivno i prikriveno, a to je – glas javnosti. Mislim da je podnijela puno žrtve radeći i da je zajedno sa svojom obitelji Hrvatskoj puno dala", kaže moliteljica Petra.

“Odrasla sam u katoličkoj i tradicionalnoj obitelji, no ipak sam doživjela obraćenje. Odjednom me počelo puno stvari zanimati. Od čitanja Biblije do gotovo svake knjige religijske tematike. Obraćenje sam doživjela klanjajući se pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. To je bio osjećaj neodoljive sreće, kao da sam iznutra gorjela”, započela je razgovor za portal 100posto.hr Zagrepčanka Petra Tišljarić (26) i usput odgovorila na pitanje odakle joj motiv za angažman kojem posvećuje jako puno vremena.

 Petra je nacionalna koordinatorica Inicijative “40 dana za život” koja se, kako kaže, temelji na molitvi i postu, miroljubivom bdjenju i osvješćivanju lokalne zajednice. Spomenuta Inicijativa široj javnosti postala je poznata krajem prošle godine, u trenutku kada je pitanje abortusa u Hrvatskoj podiglo prašinu i izazvalo reakciju znanstvenika, svećenika, medija te civilnih udruga zbog volontera molitelja ispred hrvatskih bolnica.

Inače, Petra je rođena Zagrepčanka s diplomom iz pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

“Poanta je u bdjenju ispred bolnice, jer se pobačaj ne vrši u parlamentu ili na sudu. Ovako smo bliže majkama koje su pod raznim pritiscima da učine pobačaj i vjerujemo da možemo molitvama utjecati na njih. Mi smo posljednji tračak nade za njih, jer su na pobačaj uglavnom prisiljene, a mi smo znak milosrđa. Nama se i nakon počinjenog pobačaja mogu obratiti, mi ćemo im pomoći”, objasnila je Petra razlog zbog kojeg volontere iz njezine Inicijative možemo vidjeti ispred 26 hrvatskih bolnica i domova zdravlja.

Za Petru život neosporno počinje začećem, a tvrdi da je i znanost na strani njezine Inicijative.

“Profesori sa svih medicinskih fakulteta u Hrvatskoj očitovali su se da život počinje začećem i tu nemam što dodati. U trenutku začeća DNK djeteta i DNK majke je drugačiji, to je posebna i neponovljiva osoba stoga je sasvim jasno da je pobačaj oduzimanje života i teški grijeh. Mislim da si nijedna osoba ne može uzeti za pravo oduzeti život druge, nedužne osobe. Međutim, naša poruka jest ljubav i praštanje te da je Gospodin milosrdan i da prašta grijehe onima koji se iskreno pokaju”, kaže Petra.

Progovorila i o svom odnosu sa Željkom Markić, predsjednicom udruge “U ime obitelji”

“Poznajem Željku i cijenim je. Nakon dugo vremena aktivirala je ono što je bilo pasivno i prikriveno, a to je – glas javnosti. Mislim da je podnijela puno žrtve radeći i da je zajedno sa svojom obitelji Hrvatskoj puno dala”, kaže Petra.

Na pitanje tko bi joj na političkoj, medijskoj ili kulturnoj sceni bio svojevrsni uzor te s kime se slaže u javnom djelovanju, odgovorila je da ne gleda televiziju i ne prati tiskovine. Štoviše, njezini uzori nisu svjetovni.

“Moj uzor je Djevica Marija, ali kada bih trebala pričati o uzorima ili snazi koja me vuče naprijed onda su to sve žene kojima smo pomogli i odgovorili ih od pobačaja. One su moj poticaj”, zaključila je Petra u razgovoru za portal 100posto.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.