Gotovina ipak nije donirao novac Kolindi Grabar-Kitarović

Vijesti 23. pro 201418:24 > 18:27
Cropix/Luka Gerlanc

Ante Gotovina prije deset dana poručio je da neće dati javnu podršku ni jednom predsjedničkom kandidatu, ali mediji su objavili da je dopustio Željku Dilberu, inače predsjedniku HDZ-ovog Odbora za branitelje, da kao direktor njihove zajedničke tvrtke Adriatik gradnja uplati donaciju HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović.

Dilber je za Večernji list rekao da to nije istina te da je donaciju uplatio bez konzultacija s Gotovinom.

“Nije tako, tvrtku dijelimo popola u suvlasništvu, no odluku o ovoj donaciji ja sam donio samostalno”, rekao je Željko Dilber te dodao da se radi o već uigranoj praksi između njega i Gotovine, te da je tvrtka često davala donacije, posebice potrebitima.

Dilber je objasnio kako je on ujedno i član predsjedništva HDZ-a te predsjednik HDZ-ova odbora za branitelje te je ova donacija najmanje što je mogao napraviti za potporu kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović, koja mu je i prijateljica.

“Ona je prijateljica i generala Gotovine, sada suvlasnika farme tuna, te se često susretnu, najčešće u Zadru, no to ne znači da Gotovina time daje njoj i izravnu podršku u kandidaturi. Pogotovo što on istodobno prijateljuje i s SDP-ovcima Kotromanovićem i Milanovićem. Gotovina u pravilu ne izražava političko opredjeljenje, niti nagovara za koga glasovati. Građani su tu da izaberu sami, stav je koji on uvijek ponavlja uoči izbora”.

Isto je za RTL potvrdio i sam Ante Gotovina. “Dao sam izjavu da neću nikoga podržati i stojim iza toga. Ja se time ne bavim. Sad ste me iznenadili, ja nisam niti znao da je taj novac uplaćen na njezin račun. Ne znam je li tvrtka podržala još nekog drugog kandidata, pitat ću upravu tvrtke”, rekao je Gotovina. Brzo je provjerio i javio se opet.

“Taj je novac uplatio suvlasnik Željko Dilber, kao član HDZ-a i to nema veze sa mnom. Od toga se ne bi trebala raditi vijest”, kazao je Gotovina.

Gotovina i Dilber tvrtku su osnovali 2010. godine, dok je Gotovina još bio u haaškom pritvoru, a nakon toga je Adriatik gradnja, iako nije imala nikakvog ranijeg iskustva u tim poslovima, dobila kao podizvođač Montmontaže višemilijunske poslove na plinofikaciji Zadra.