"Nužno je osnovati zasebno Ministarstvo demografske obnove"

Vijesti 20. ožu 201712:02 > 12:03
Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, sudjelovala je na konferenciji Večernjega lista, Hrvatska kakvu trebamo, na kojoj je kazala da je potrebno osnovati zasebno Ministarstvo demografske obnove.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je uvodno čestitala Večernjem listu na organizaciji ove rasprave, rekla je da smo u izvanrednom stanju po pitanju demografije te da to traži izvanredne mjere.

“Demografska obnova naša je primarna zadaća. Zadaća svih zadaća. Moramo djelovati uz najveći mogući društveni konsenzus, ali žurno i konzistentno”, rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da s prethodnim vladama nije mogla ostvariti suradnju o ovim pitanjima.

Grabar-Kitarović rekla je da je nužno osnovati zasebno Ministarstvo demografske obnove s vrlo širokim ovlastima. Ključne su tri zadaće: osigurati potrebne mehanizme koje će roditeljima olakšati roditeljstvo, jačati veze s iseljeništvom i stimulirati povratak iseljenika, te sustavno pristupiti i provedbi dugoročne politike useljavanja, vodeći računa o njihovim mogućnostima trajne uključivosti u hrvatsko društvo.

Obrazovni sustav mora se mijenjati da se omogući više dualnog obrazovanja, da se mladima omogući pravodoban ulazak u svijet rada i da ih se može platiti za rad koji ostvaruju tijekom školovanja, naglasila je. “Ključ je uspjeha u našim nastojanjima za demografskom obnovom i promjena mentaliteta. Kad shvatimo da ulaganje u djecu i mlade nije trošak, nego investicija, neće biti straha za hrvatsku budućnost”, zaključila je Grabar-Kitarović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.