Sud naložio Hanžekoviću predaju ugovora o preuzimanju EPH

Vijesti 21. ožu 201716:08 > 16:11
Wikipedia

Odvjetnik bivšeg većinskog vlasnika Europapress Holdinga Ninoslava Pavića u utorak je na drugom pripremnom ročištu u sudskom sporu iznio dokazne prijedloge protiv Marijana Hanžekovića, kojega Pavić tuži za prijevaru u preuzimanju EPH i traži isplatu 260,7 milijuna kuna. Sud je Hanžekoviću naložio predaju ugovora o preuzimanju te medijske kompanije.

Na ročištu održanom na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu Pavićev je odvjetnik predložio i saslušanje svjedoka ključnih u preuzimanju EPH navevši i imena Hrvoja Cesara kao savjetnika u tom procesu, te Ines Lozić, bivše članice Uprave EPH.

S druge strane, Hanžekovićevi odvjetnici zatražili su trideset dana za izjašnjavanje o Pavićevim dokaznim prijedlozima te su, između ostaloga, predložili pribavljanje iskaza ključnih ljudi u preuzimanju te kompanije koji su dani DORH-u, a među njima i iskazi bivšeg predstavnika njemačkog suvlasnika u EPH Cristophera Rohnera, bivšeg direktora Europapress holdinga Stipe Oreškovića, Ines Lozić i dr.

Sutkinja Carmen Topalušić će o dokaznim prijedlozima i očitovanjima odvjetnika Pavića i Hanžekovića odlučivati na idućem ročištu zakazanom za kraj svibnja.

Spor pred Općinskim građanskim sudom pokrenut je na osnovi tužbenog zahtjeva kojim, kako Hina saznaje, bivši većinski vlasnik EPH Pavić s osnove naknade štete zbog prevare od Hanžekovića traži isplatu 72,3 milijuna kuna, a na temelju naknade štete zbog izmakle dobiti 188,4 milijuna kuna.

Pritom je Pavić kao pravni temelj svog tužbenog zahtjeva priložio dokument naslovljen “Odnosi članova društva EPH nakon provedbe predstečajne nagodbe”, koji je sklopio s Hanžekovićem u siječnju 2014. i koji je, kolokvijalno nazvan “Termsheet”, bio temeljem provedbe promjene vlasničke strukture vodeće novinsko-izdavačke kompanije u Hrvatskoj.

Prema ugovoru, u sklopu procesa predstečajne nagodbe EPH predviđao se otkup dugova od najvećeg vjerovnika Hypo-Alpe-Adria Banke Hrvatske (HAAB) u ukupnom iznosu od 60 do 70 milijuna kuna, pri čemu je bilo predviđeno da Hanžeković preuzme 90 posto EPH dokapitalizacijom, odnosno otkupom potraživanja od Hypo banke.

Nova vlasnička struktura

Pavić je nakon razrješenja odnosa s dotadašnjim partnerom – njemačkim WAZ-om trebao unijeti svoje slobodne udjele u društvu EPH u novo društvo Euro poticaji, u kojem bi bez naknade preuzeo 49 posto. Nakon toga, bila je predviđena nova vlasnička struktura po kojoj bi Hanžeković u društvu Euro poticaji imao 51 posto. To bi društvo imalo ukupno 90 posto u EPH, a njemački WAZ držao bi preostalih 10 posto.

Nakon toga, 49 posto Pavićeva vlasništva stavilo bi se u zalog u Hanžekovićevu korist, a bilo je predviđeno da je Pavić obvezan voditi poslovanje EPH sukladno planu predstečajne nagodbe i “postupajući pažnjom dobrog gospodarstvenika”.

Prema tom planu, Pavić je trebao vratiti svoju vodeću ulogu u novinskoj kompaniji postupnim skidanjem Hanžekovićeva zaloga, pod uvjetom da se plan ostvaruje i ako EPH realizira i isplaćuje dobit.

Isplata dobiti bila je predviđena tako da se svake godine iz neto dobiti zajedničkog društva Hanžekoviću isplaćuje 9,5 posto, koje se oduzima od njegova ukupnog iznosa dokapitalizacije. Zalog će u potpunosti biti skinut kada društvo EPH isplati Hanžekoviću onoliko dobiti koliko je inicijalni odnos dokapitalizacije/otkupa potraživanja.

No, prema tužbi, Hanžeković nakon ulaganja od 45 milijuna kuna krajem 2014. nije izvršio svoj dio pogodbe iz “Termsheeta” – nije na Pavića prenio poslovni udjel koji daje 49 posto prava i obveza u društvu Euro poticaji, već je bez njegova znanja promijenio tvrtku Euro poticaji u Hanza press, koja je i dalje držala udjele u EPH.

Hanžeković se prestao javljati Paviću na telefon

Pavić tvrdi da je nakon toga inicirao nove pregovore s Hanžekovićem oko njegova udjela u Hanza pressu , ali mu se od 18. prosinca 2014., nedugo nakon održane Glavne skupštine EPH, Hanžeković prestao javljati na telefon te je odbijao svaku komunikaciju s njim ili njegovim savjetnicima.

Po Pavićevim riječima, s Hanžekovićem se od tada više nije čuo te je tada shvatio da ga je ovaj prevario jer je, kako se navodi u tužbi, “prijevarno stekao onu imovinu koja predstavlja 44,1 posto udjela u trgovačkom društvu EPH”. Zbog toga je u ožujku prošle godine podnio tužbu.

Hanžeković se u odgovoru na Pavićevu tužbu u cijelosti protivi tužbi i postavljenom tužbenom zahtjevu. Tvrdi da je pravno neosnovan stav da “Termsheet” predstavlja ugovor, jer je to dokument koji “po sadržaju i obliku ne predstavlja obvezujući ugovor već plan neobvezujućih aktivnosti za njegove sudionike”.

Osim toga optužuje Pavića da je nakon potpisivanja “Termsheeta” poduzeo radnje na štetu EPH kako bi se nezakonito oslobodio obveze vraćanja zajma društvu EPH u iznosu od 12,3 milijuna kuna, zbog čega je podnio kaznenu prijavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.