Na Brodarski institut stižu plaće, direktor sprema ostavku

Vijesti 25. ožu 201718:28 > 18:40
Izvor: N1

Očaj stotinjak radnika Brodarskog instituta malo je ublažen, no nije nestao. Počeli su im stizati dijelovi dugovanog iznosa plaća - no Institutu i dalje prijeti stečaj. A iako su nadležni ministri prošloga tjedna jasno i glasno obećali akciju - to se nije dogodilo: niti je Vlada imenovala novi Nadzorni odbor, niti je taj odbor imenovao novu Upravu.

A aktualni direktor N1 televiziji priznao je – priprema ostavku.

Njihov brod i dalje plovi u istom smjeru. Plaće od prosinca lagano sjedaju radnicima koji je nisu dobivali tri mjeseca, no ne zato što je račun Instituta odblokiran. Već zato što su tek sada dobili mogućnost zatražiti novac u Fini – radnici naime imaju prednost pred vjerovnicima. Pitaju se zašto to nisu znali ranije – je li zbog neznanja ili pogodovanja banci.

“Činjenica je da nesposobne uprave imamo već godinama i da su nas dovele do ovoga. Ali su te uprave imenovale valde, određena ministarstva, dakle od uprave do nadzornih odbora, tako da mi ovdje vidimo namjeru da nas se postepeno uništava već godinama i zato sve sumnjamo pa i u to, iako možda nije tako”, kaže predstavnik radnika u Nadzornom odboru BI-ja Blaž Mešin.

Brodarski Institut sve lošije posluje: od 2011. do 2015. izmjenjivale su se godine koje su završavali u plusu i minusu. 2015., kada su se našli u sličnoj situaciji – dobili su jamstvo vlade Zorana Milanovića za kredit HBOR-a i tu godinu završili u minusu ‘teškom’ 6 milijuna. Tada je došla u ljeto i nova, današnja Uprava. Kako je završila prošlu godinu – još se ne zna.

Fina izvješće očekuje do kraja travnja. No, u prosincu lani račun im je blokirala banka zbog kredita kojeg je ova Uprava nasljedila. Prošlog je direktor rekao da imaju plan za deblokadu te da rade na tome.

“Uz sav trud još uvijek nismo riješili pitanje blokade. Prema razgovorima s partnerima šanse su relativno dobre, međutim šansa je šansa, nije to situacija u kojoj bi mogao išta reći s garancijom”, kaže direktor Brodarskog instituta Ognjen Kuljača.

100 postotni vlasnik je država, u skupštini ga predstavljaju tri ministarstva – a ministar državne imovine prošloga je tjedna jasno dao do znanja da nije zadovoljan radom Uprave. Rješenje ove situacije vidi u novoj upravljačkoj strukturi.

Osim radnika, smjenu je očekivao i sam direktor. Ionako je kaže, imenovan privremeno – pa se sve odužilo. Pričekat će još slijedeći tjedan, kaže – pa ako Vlada ne povuce najavljeni potez, on će – poslati ostavku.

“Iskreno da vam kažem, ja sam to pripremio, treba biti na neki način siguran da će Vlada imenovati novu upravu jer po zakonu postoji rok od nekih 14,15 dana. U međuvremenu netko mora voditi tvrtku, međutim ja o svemu tome sve više razmišljam, ako ne reagiraju, da pokušam sve to ubrzati, onda će netko nešto morat odlučiti”, kaže Kuljača.

Takva ostavka i jedna plaća u džepu, znaju radnici, daleko je od rješenja problema – Brodarski Institut tone prema stečaju, a plovidbu je od Nove godine napustilo desetak mladih inženjera. Njih osam će, kažu radnici, i otići iz Hrvatske.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.