Plenković poslao poruku Hasanbegoviću: Sretan mu put!

Vijesti 25. ožu 201720:04 > 20:10
N1

"Bit će posljedica za sve one koji javno budu podržavali sve one koji nisu kandidati HDZ-a. Očekujem od kandidata HDZ-a da imaju podršku svih naših članova", poručio je šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković komentirajući podršku Zlatka Hasanbegovića Bruni Esih.

U razgovoru za Novu TV, HRT i RTL premijer Plenković, između ostalog, komentirao je situaciju oko Agrokora i kandidaturu Brune Esih za gradonačelnicu Zagreba.

Zakon kojim bi se spašavale velike kompanije, a koji je u petak najavila ministrica gospodarstva Martina Dalić, tvrdi, napravljen je po uzoru na neke druge zemlje.

Prije svega želim ponoviti da se Vlada, kada je riječ o trenutnim okolnostima vezanim za Agrokor, ponaša izrazito odgovorno i u komunikacijskom i radnom smislu, procesu konzultacija kojeg vodimo. Želimo da komapnija osigura likvidnost, da krene u projekt i plan restrukturiranj, te u konačnici održivost poslovanja.

Na temelju iskustava drugih zemalja, kada je riječ o ovakvim situacijama kad imate jednu značajnu, veliku kompaniju čije je poslovanje važno za ukupne sistemske posljedice na gospodarstvo i financijski sustav, onda želimo napraviti jedan plan, a to je odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir, koji bi nam omogućio prije svega da zaštitimo interese države, ali i interese zaposlenika, dobavljača, vjerovnika i same kompanije. Sve što radimo bit će u cijelosti i u skladu s Ustavom”, kaže premijer za Novu TV.

‘Todorić je uložio svoj život u Agrokor’

Na pitanje hoćemo li mi vraćati dugove Agrokora, premijer je za HRT kazao: “Ne, kažem čvrsto i odlučno. Koristimo najbolje prakse drugih zemalja. Kao Vlada i država želimo napraviti okvir u kojem bismo izbjegli scenarij s negativnim efektima u gospodarstvu. Sve što radimo trebalo bi spriječiti upravo takve scenarije.”

Na upit što misli o budućnosti Ivice Todorića podsjetio je da je Todorić vlasnik kompanije, koji je svoj cijeli život uložio u tako veliki projekt, te kako sigurno u ovom trenutku ima i najveću odgovornost za daljnju budućnost kompanije. “Vjerujem da on radi u najboljem interesu onoga što je do sada stvarao”, rekao je premijer za RTL.

“Kompanija u ovom trenutku, kao i svaka druga na tržištu, ima sve mogućnosti da krene u proces restrukturiranja za vlastitu dobrobit”, procijenio je Plenković.

‘Evolucija stajališta’ Brune Esih

Komentirao je podršku Zlatka Hasanbegovića Esih u utrci za gradonačelnicu Zagreba: “Svi oni koji u svom aktivizmu kane podržavati kandidate koji nisu iz HDZ-a ili se javno za njih zalagati, da to ne mogu raditi. “HDZ je odgovorna stranka”.

Upitan što će onda napraviti s Hasanbegovićem, kazao je: “Bit će posljedice za sve one koji javno budu podržavali sve one koji nisu kandidati HDZ-a. Očekujem od kandidata HDZ-a da imaju podršku svih naših članova, naših županijskih i gradskih organizacija i pri tome ćemo voditi računa kako će se pojedini naši članovi ponašati.”

Na pitanje je li moguće isključenje Hasanbegovića iz stranke, odgovorio je: “Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata.”

Plenković je komentirao i kandidaturu Esih i u razgovoru za HRT rekao je da ga je kandidatura iznenadila.

“Razgovarao sam s njom, moram priznati da nisam stekao dojam da je zainteresirana biti kandidat niti da se bavila komunalnim pitanjima, izgleda da je došlo do evolucije stajališta”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.