"Komunizam je jednako opasan kao i fašizam"

Vijesti 28. ožu 201709:42 > 09:49
N1

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Ivan Zvonimir Čičak, gostovao je u Novom danu.

Na pitanje treba li u Hrvatskoj dekriminalizirati svastiku i, primjerice, pozdrav “Za dom spremni”, Čičak je rekao da su oni već dekriminalizirani, jer nisu zakonom zabranjeni. “Donesimo zakon da se to zabrani! Ali problem je što se moraju onda zabraniti i simboli komunizma, jer je opasan komunizam kao i fašizam. Ali kod nas to ne prolazi, jer je sumanuta ideja da su isti. Sumanuta ideja Antuna Vujića je da to nisu bili totalitarni režimi, nego kaže da su nedemokratski. To su bili totalitarni sustavi i to govore oni koji se najviše kunu u Europu. Europa kaže da je to tako”, rekao je Čičak.

Komentirao je i ploču u Jasenovcu, koja sadrži pozdrav “Za dom spremni”. “Potpuno mi je jasno da je natpis u Jasenovcu uvreda i provokacija. Jasenovac je, kao i Vukovar i bilo koje drugo mjesto u Hrvatskoj, sveto tlo i simbol ljudske patnje i tamo treba to i zabraniti i nekoliko puta sam u ime HHO-a rekao da je to sramota i više sam puta rekao da se makne taj natpis. Zašto su toliko tvrdoglavi? Ljude treba pokušati uvjeriti, objasniti im da takvim djelima rade protiv interesa Hrvatske u koju se kunu”, kazao je Čičak.

Nadovezavši se na prosvjed ekstremne desnice na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, Čičak je rekao da mu on smeta. “Ali što napraviti? Uhititi ih? Pa oni bi to htjeli!”, kazao je.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.