Bili bismo sretniji da se Zakon o arhivu uklopi u novi zakon

Vijesti 29. ožu 201710:29 > 10:40
N1

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić posjasnio je stav HDZ-a oko Mostovog prijedloga izmjena Zakona o arhivu i arhivskoj građi.

”Očekujemo da Sabor donese cjeloviti zakon arhivskoj građi na tragu onog zakona kojeg priprema Vlada. Za dva tjedna će u javnu raspravu biti pušten nacrt prijedloga zakona o arhivskoj građi. To je politička tema. Utvrđen je konsenzus svih stranka da je potrebno otvaranje državne arhive učiniti dostupnima”, reko je Bačić.

Smatra kako treba uvažiti sve primjedbe koje bi ispravile one dijelove zakona koji bi mogli biti protuustavni te kako zbog ovog pitanja neće biti trzavica između HDZ-a i Mosta.

”Ne vidim gdje bi te trzavice bile. Mi jesmo za otvaranje arhiva, ali i da se uvaže stavovi i ozbiljne primjedbe na ovakav prijedlog zakona. Mostovci imaju neko vrijeme da sagledaju važnost tih primjedaba kako ne bismo morali odlučivati o zakonu koji je vjerojatno protuustavan”, rekao je Bačić.

Bačić je naglasio kako je bitno da se prilikom otvaranja arhiva ne dozvoli da žrtva opet postane žrtva zbog objavljivanja nekih osobnih informacija.

”Vrlo je bitno da se prilikom otvaranja arhiva do 1990. godine ne dozvoli da žrtva opet postane žrtva. Treba osigurati da osobni podaci žrtve koja je tretirana od represivnog aprata, se ne objavljuju jer se tako njima i njihovim obiteljima opet nanosi bol”.

Ističe kako ovaj zakon nije cjelovit te da ne obuhvaća kompletnu problematiku državnih arhiva.

”On se odnosi samo na činjenicu da će napraviti dostupnima podatke koji se odnose na vrijeme do 1990. Mi nismo htjeli spriječiti da se kroz zakon omogući njihovo otvaranje. Mislimo da je bolje napraviti cjeloviti zakon, ali nemamo ni s ovim problema. Mi bi bili sretniji da se ovaj zakon uklopi u cjeloviti, novi zakon o državnim arhivima, ali kolege iz Mosta inzistiraju da se zakon mijenja u jednom dijelu. Mi smo to podržali”, rekao je Bačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.