'Zakon o arhivima, to je natjecanje Obuljen i Hasanbegovića'

Vijesti 29. ožu 201712:42 > 12:54
N1

Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova zastupnika prihvatio u prvom čitanju Mostov prijedlog izmjena Zakona o arhivima i arhivskoj građi, koje predviđaju otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije do 22. prosinca 1990. godine.

Upitan hoće li možda u Sabor doći dva prijedloga zakona, predsjendik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk je istaknuo kako je bitno da se ide u dugo čitanje.

”Ovi zaključci koji su za nas sporni su jedna vrsta pranja savjesti vladajućih jer nemaju povjerenje u vlastitu Vladu pa će Most morati malo bolje pogledati što im je Vlada rekla. Morat će četiri sekunde duže čitati primjedbe i morat će tražiti od nekih institucija, koje inače Saboru odgovaraju, a ne Sabor njima, nekakva mišljenja što će napraviti. Očekujem da to naprave tako da će ih pozvat na kavu i tražiti mišljenje”, kazao je Bauk.

Kazao je kako problematiku vezanu za donošenje Zakona o arhivima i arhivskoj građi vidi kao natjecanje između Hasanbegovića i Obuljen Koržinek.

”Što se tiče u natjecanju Mosta i Vlade tko će prvi predložiti zakon ja to vidim kao natjecanje između bivšeg ministra kulture Hasanbegovića i sadašnje ministrice Obuljen Koržinek – tko će prije zakon predložiti. Mislim da će Hasanbegović s Mostom biti brži”, kazao je Bauk.

Istaknuo je kako drugo čitanje omogućava predlaganje amandmana te da će SDP predlagati amandmane ukoliko vide nešto što bi moglo biti neustavno.

Osvrnuo se i na izjavu HDZ-ovog Branka Bačića koji je ranije kazao kako se arhivska građa može otvoriti smo uz milost glavnog tajnika SDP-a

”To je jedna stvar koja se opetovano ponavlja… Arhivi su prije skoro 20 godina dostavljeni državi, a na vlasti je veći dio vremena bio HDZ. Država je imala 20 godina da oslobodi SDP od prava na davanje suglasnost. Nije se davala suglasnost samo na osobne dosjee bivših članova Partije. Kad Bačić to kaže neka nas testira pa neka traži dosje svog kuma Šeksa pa da vidimo hoće li SDP biti milostiv. Davanjem osobnih podataka može nastati toj osobi šteta pa može ići na sud. Ja bih bio oprezan s etiketiranjem SDP-a koji je dužan brinuti da se ti podaci koriste zakonito”, kazao je Bauk.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.