"Nije riječ o zakonu koji spašava bilo koga, pa ni Todorića"

Vijesti 31. ožu 201710:21 > 10:27
N1

Predsjednik Vlade, Andrej Plenković, nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a obratio se medijima i komentirao prijedlog Zakona o prinudnoj upravi u sistemski važnim tvrtkama.

Predstavili smo osnovne konture Zakona o postupku izvanredne uprave u kompanijama od sistemskog značaja. Kad se kompanije nađu u teškoćama, treba imati adekvatan zakonski i institucionalni okvir. Nije riječ o zakonu koji spašava bilo koga, pa ni Ivicu Todorića, nego o zakonu čiji je temeljni cilj zaštita hrvatskoga gospodarskog i financijskog sustava. Usvojit ćemo ga na Vladi i predstaviti Saboru koji će ga raspraviti i usvojiti, rekao je premijer.

Istaknuo je da je zakon zapravo plan države da ima stvoren okvir u kojem može osigurati stabilnost gospodarskoga i financijskog sustava koji ide ka tome da radnici normalno nastave raditi, a dobavljači da budu plaćeni i nastave normalno surađivati. “Riječ je o sustavnom rješenju, za koji su i druge države napravile sličan postupak kad su se našle u sličnim situacijama”, rekao je Plenković.

Poručio je da Vlada nije ni vlasnik ni uprava, a ni dobavljač Agrokora. “Ukoliko vlasnik i uprava pronađu rješenje koje će omogućiti rješavanje obveza i likvidnost, mi ćemo biti zadovoljni, jer to znači da se na tržištu i aktivizmom onih koji upravljaju kompanijom pronašlo rješenje. Mi radimo plan B, koji služi zaštiti interesa hrvatske države. Vlasnik kompanije i uprava ima svo pravo da traži najbolje rješenje za njih unutar hrvatskoga sustava”, rekao je Plenković.

Nije želio komentirati Mostove poruke da nema mjesta za Todorića u Agrokoru. “Ne trebam komentirati ono što govore u Mostu. Odredbe zakona sasvim su jasne, one govore o izvanrednoj upravi od godinu dana i još tri mjeseca za provedbu restrukturiranja kompanije. Bitno je pitanje kako da kompanija u budućnosti funkcionira učinkovito i uz punu likvidnost”, kazao je premijer Plenković.

Upitan je za komentar o kaznenoj prijavi koju je protiv Todorića podnio predsjednik Sabora i čelnik Mosta, Božo Petrov. “Nisam imao nikakvih informacija o tom potezu, vjerujem da je on to napravio iz nekih svojih razloga kao građanin, ne kao predsjednik Sabora”, rekao je Plenković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.