'Nisu nas konzultirali o Alvarezu, on je izbor banaka'

Vijesti 03. tra 201707:20 > 11:26
N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se s dobavljačima koncerna Agrokor. Uz predsjednika Vlade sastanku je prisustvovala potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

”Vlada intenzivno radi na prije svega smirivanju ukupnoga političkog ozračja i ozračja u javnosti glede situacije u našoj najvećoj kompaniji. Vodimo dijalog i pripremili smo nacrt zakona o izvanrednoj urpavi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, koji je Vlada u petak prihvatila. Zakon će biti u srijedu raspravljen u Saboru. Danas smo željeli čuti od dobavljača njihove poglede na situaciju, stanje njihovog dijaloga s bankama i Agrokorom. Vlada RH želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora svih aktera, od kompanije, do vjerovnika i svih ostalih.

Takav dogovor, koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje,dostupnost svježe likvidnosti, novca, koji bi omogućio redovito izvršavanje barem dijela kumuliranih obveza prema dobavljačima sigurno bi bio najbolji potez koje akteri na slobodnom tržištu kakvo ima Hrvatska mogli postići i mi bismo ga svakako podržali. Prilikom pronalaženja takvog rješenja, treba uzeti sve interese svih aktera, od najvećih do najmanjih. Želimo da rješenje bude takvo da ne ugrozi stanje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. Upravo zato Vlada je i pripremila nacrt zakona koji treba poslužiti ne da spašava jednu kompaniju ili jednog čovjeka. Njegova je uloga da bude svojevrsna mreža, da kompanija može doći u položaj koji nije za nju loš. To je odgovornost Hrvatske Vlade. Mi ćemo intenzivno razgovarati sa svim akterima, ali smo spremni da ukoliko za to dođe potreba, da temeljem odredbi zakona održimo kompanije u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva”, kazao je po okončanju sastanka premijer Plenković dodavši kako se država ponaša zakonito i odgovorno.

“S predstavnicima banaka postigli smo dogovor. Žurno bi se trebao odblokirati račun koncerna, da bi se osigurao institut za sva potraživanja, ne samo za trgovačke kuće, nego i proizvođačke. Vrijeme nam je ključni faktor, a standstill ima svoje vrijeme koje nama nije prihvatljivo, tražili smo sastanak i ukazali na urgentnost situacije. Želimo zajednički djelovati kako bismo riješili ovu situaciju. Svi imamo identičan interes, nemamo identične pozicije, ali trebamo raditi na tome da ultimativni cilj bude ostvaren”, rekao je Josip Budimir, član uprave Francka.

“Želim istaknuti, nama je izuzetno važno da u rješavanju problema budu zaštićeni i ne budu zakinuti svi. Problem je opskrba tvrtki od dobavljača. Drago mi je da su dobavljači pokazali strpljivost, ali i oni imaju ograničene kapacitete. Vjerujemo u skoro i brzo pronalaženje rješenja”, rekao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Upitani slažu li se sa standstill aranžmanom, odnosno, smatraju li ga dobrim rješenjem, Budimir je istaknuo da je on dobro rješenje. “Ali nismo sigurni da je dovoljno promptno moguće to rješenje aplicirati. On je poželjan, ali mislimo da zakon nije alternativa, nego je dobrodošla infrastrukturna pomoć, da bi aranžmani bili djelotvorniji”, rekao je Budimir o standstill aranžmanu i o lexu Agrokoru.

“Mi podržavamo svaki dogovor između kompanije i kreditora, ali smatramo da u takvom kompleksnom odnosu moraju adekvatno biti zastupljeni interesi svih dobavljača. To je bio jedan od razloga za sastanak s brojnim kompanijama”, odgovorio je premijer Plenković na pitanje o standstill aranžmanu.

Kad je u pitanju posebni povjerenik, prijedlog će dati Vlada. “Prijedlog osobe koja bi bila izvanredni povjerenik dat će Vlada, kao i njegove moguće zamjenike, a njih će utvrditi Trgovački sud u Zagrebu. Ovo je situacija koja zahtijeva i vodstvo i odgovornost od strane Vlade. On će biti na snazi dan nakon objave u Narodnim novinama”, dodao je.

Premijer Plenković pojasnio je ulogu Vlade i države u procesu. “Porezna uprava i država moraju postupati zakonito. Oni kolege koji se bave naplatom poreza od velikih poreznih obveznika kao što je Agrokor, vode poseban dijalog s tim kompanijama. U trenutku kad neka druga društva krenu u blokadu, tad bilo tko tko radi u Poreznoj upravi nema mogućnost arbitrarnosti. Naši službenici iz Ministarstva financija, koji rade u tom dijelu, moraju štititi dvije stvari: interese državnog proračuna i moraju postupati profesionalno i po zakonu. Hrvatska se država u cijelom procesu ponaša zakonito i odgovorno”, rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo i dva scenarija, kad je u pitanju imenovanje izvanredne uprave. “Scenarij a je dogovor svih zainteresiranih aktera. U tom scenariju, koji je normalan dogovor poslovnih subjekata, ako pronađu adekvatno rješenje, koji podrazumijevaju svježu likvidnost, resturkturiranje i izvršenje obveza, Vlada to podržava. Scenarij b, ukoliko do takvog sporazuma ne dođe, zato postoji nacrt zkona, želimo da se nađe rješenje u interesu hrvatskoga gospodarstva”, rekao je Plenković.

Što znaju o Alvarezu, kako komentiraju njegov izbor za čovjeka koji će voditi restrukturiranje Agrokora, upitani su.

‘To je izbor banaka, nas nisu konzultirali o tome’, kazao je Josip Budimir, član Uprave Francka.

“To je izbor kompanije i banaka. Ta je kompanija dobro poznata u restrukturiranju, za to imaju velike reference, inače brojne kompanije ne bi tražile savjete od njih”, rekao je Plenković. “Što se tiče dolaska svjetski priznatih stručnih konzultanata, informacije smo primili iz javnosti, ali vidjet ćemo na koji će se način taj proces razviti. Svaki proces koji će dovesti do racionalnog restrukturiranja kompanije, omogućio bi prije svega reguliranje i buduće opskrbe”, rekao je Plenković.

Premijera su novinari pitali hoće li u Mostaru sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarati o Agrokoru. “Ja putujem u Mostar na tradicionalni sajam, Republika Hrvatska je ove godine partner. Između ostalog na sajmu će biti čelnici niza država, i aktualni premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Vučić i vidjet ćemo se večeras, razgovarati o brojnim temama, pa i o Agrokoru, obzirom na njegovu važnost”, rekao je Plenković.

‘Odgovorna je Uprava Agrokora’

“Očekujem konkretne pomake od današnjeg sastanka. Ono što smatram osobno, kao i dio naših kooperanata koje reprezentiramo, da je dobro dok je država medijator, ali ne i da se direktno miješa”, istaknuo je uoči sastanka u Vladi Denis Matijević predsjednik Uprave Agrokfructusa, jednog od Agrokorovih dobavljača.

Gostujući u emisiji Poslovni tjedan potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u ponedjeljak, prije sastanka, rekla je kako su današnji sastanak u Vladi inicirali dobavljači Agrokora.

Ponovila je kako su financijske poteškoće u kojima se Agrokor našao prvenstveno odgovornost uprave. Pozdravila je, kako je rekla, djelomičan dogovor između vlasnika i banaka te izrazila nadu da će on stabilizirati kompaniju. Na pitanje hoće li Vlada povući tražbinu koja se odnosi na dug od 80 milijuna kuna za PDV, ministrica je rekla da je Porezna uprava u ovom slučaju postupala kao i prema svakom drugom obvezniku a tako će i nastaviti – postupat će prema zakonu i svojim obvezama.

Podsjetimo, standstill ugovor između banaka članica koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika (Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG, Zagrebačka banka d.d.) i tvrtke Agrokor, službeno je stupio na snagu potpisom svih uključenih strana, izvijestili su u nedjelju navečer iz Erste banke.

 Kakve će posljedice na gospodarstvo imati situacija u Agrokoru teško prognozirati, jer je i dalje nejasno na koji će se način koncern restrukturirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.