'Politika u RH je najgluplje i najhisteričnije reagirala'

Vijesti 07. tra 201709:49 > 09:53
sh.wikipedia

Profesor Žarko Puhovski komentirao je Deklaraciju o zajedničkom jeziku te lokalne izbore u Novom danu.

Deklaraciju o zajedničkom jeziku je komentirao na način da je kazao kako je “na njegovu sramotu kao građanina RH i etničkog Hrvata” od četiri nacije, “najgluplje i najhisteričnije je reagirala hrvatska politička scena”.

“To je meni potpuno nejasno. Predsjednica, premijer, ministrica kulture, samo nekoliko lovačkih društvava se nije javilo da brani hrvatski jezik. Ti intelektualci i pisci apsolutno ništa ne mogu učiniti, već gunđaju protiv prestrogih jezinih standarda”, kaže Puhovski. Oni koji se pozivaju na Ustav i EU kažu da se ovi drugi bave političkom inicijativom. Nikakvog napada nije bilo, kaže on, jer što bi bilo s Austrijom, da je to tako. Zajednički jezik je važan zato da se razumijemo kad se međusobno vrijeđamo, kaže on. Politička je odluka da je nešto dio našeg jezika, a nešto nije.

“Ako je jezik presudan za identitet, onda Ruđer Bošković nije Hrvat, jer nije pisao hrvatski”, kaže on. “Sramota je da RH ima najmanje samosvjesno i da se osjeća ugroženo od 200 ljudi, a ima i vojsku i mornaricu. To je, po meni, tragikomično”, zaključuje.

Vlada je donijela i lex Vlahušić, kako bi zabranila kandidaturu HNS-ovca u Dubrovniku. Hoće li lokalni izbori razotkriti

“SDP loše stoji organizacijski na lokalnoj i državnoj razini i može se spasiti od teškog poraza ako dobije Zadar, a potpuna katastrofa za njih je izgubiti Rijeku. HDZ teško može izgubiti, a njihovo vodstvo gubi ako izgubi Zadar, zbog Plenkovićevog poteza prema Kalmeti, te ako Esih bude jača od Prgometa, jer se tu radi o svjetonazorskom prebrojavanju, a ne gradonačelniku. Tad je Plenković u ozbiljnoj situaciji. Most je u katastrofalnoj situaciji ako izgubi Omiš i Metković, a ako ih zadrži zadržava i situaciju”, kazao je. Po njemu je loše što se ne otvara prodor neovisnim listama i građanima i nema perspektive da će se to promijeniti.

Prvi dio razgovora pročitajte OVDJE, a drugi OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.