Stožer za obranu Petrokemije pozdravio Vladinu brzu reakciju

Vijesti 07. tra 201713:07 > 13:13
Petrokemija promo

Nakon što je Vlada dogovorila da PPD nastavi isporučivati plin Petrokemiji, povjerenik Sindikata EKN-a Petrokemije Davor Rakić u razgovoru za N1 pozdravio je Vladinu odluku, ali i istaknuo da je riječ o problemu koji treba trajno rješenje.

Podsjetimo, zbog obustave isporuke plina, u kutinskoj Petrokemiji je u petak ujutro obustavljena proizvodnja amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a Stožer za obranu Petrokemije uputio je pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje te upitne budućnosti i sudbine radnika Petrokemije i grada Kutine.

Vlada je jutros održala sastanak s Đurom Popijačem i Pavlom Vujnovcem iz Prvog plinarskog društva (PPD) i dogovoreno je da PPD nastavi opskrbu plina, kazao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije.

Povjerenik Sindikata EKN-a Petrokemije Davor Rakić odmah potom u razgovoru za N1 “zahvalio je Vladi i premijeru na brzoj reakciji i kvalitetnom dogovoru te izrazio nadu da će se sve ono što je rečeno, i realizirati u narednim danima i tjednima”.

“Sada je ključno premostiti ovo razdoblje, a mi smo upozorili Vladu da riječ o dugotrajnim problemima i da s obzirom na složenost situacije nemamo puno vremena i prostora za čekanje”, istaknuo je Rakić.

Objasnio je i da se Stožer za obranu Petrokemije s vremena na vrijeme aktivira kada procijeni da je to potrebno jer je važnost Petrokremije za Kutinu, ali i regiju te cijelo gospodarstvo velika. Naime, kako je kazao, oko 40 posto Kutine se financira iz Petrokemije s kojom je povezano 1.550 ljudi izravno i još tko zna koliko neizravno.

“Zabrinuti smo zbog neriješavanja osnovnih problema. Vlada je brzo reagirala”, kazao je i istaknuo da Petrokemija ima dovoljne zalihe mineralnih gnojiva i za domaće i za strano tržište bez obzira na obustavu, ali bi problema bilo kada bi ona trajala predugo te je stoga potrebno dugoročno rješenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.