Tek sada počinje prava bitka za spas Agrokora

Vijesti 09. tra 201718:09 > 18:19
Franjo Tot

Spekulira se o još jednom imenu za mogućeg vladinog izvanrednog povjerenika za Agrokor. Riječ je o Berislavu Gaši, javnosti možda najpoznatijem po činjenici da je prije 5 godina imenovan potpredsjednikom MOL-a.

Za ovu informaciju nema službene potvrde. Konačno ime znat će se sutra ujutro na sjednici Vlade. Nakon toga premijer Andrej Plenković obavit će dvije runde razgovora – najprije s dobavljačima, a onda i s bankama. Tek sada počinje prava bitka za spas Agrokora.

Sada sve zanima koga će vlada zadužiti da u idućih godinu dana Agrokor pokuša spasiti od stečaja.

Milijarde kuna Ivica Todorić duguje između ostalog i dobavljačima i proizvođačima. Nastavak isporuke robe koju su obustavili u petak uvjetuju dogovorom oko dva ključna pitanja.

“Mi zapravo želimo znati baš to što i vi pitate kolika će novčana injekcija doći i hoće li ona biti dostatna i za plaćanje novih potraživanja i staroga duga kao i regresnih mjenica koje vise nad glavama dobavljača”, kaže Zoran Stanković iz Atlantic grupe.

Da bez dobavljača koji su zbog neplaćanja u problemima nema budućnosti nitko ne dvoji. No pitanje je može li zakon spasiti stvar. Na naplatu prvo dolaze nova potraživanja.

”Apsolutno ne štiti dobavljače, mislim da je to promašeni koncept, zašto to govorim? Zato što ako nema robe na policama Konzuma nema, nema poslovanja. Koliko vrijedi prazna polica?”, pita se bivši ministar financija Boris Lalovac.

Posebno u turističkoj sezoni kada Konzum najviše zarađuje. Dogovor s povjerenikom tražit će sutra, a prva tura svježeg novca i u slučaju dogovora bit će tek reanimacija.

Prvo će se raspetljavati pitanje – tko kome i koliko duguje. Više bi se trebalo znati nakon što sve tvrtke koncerna dostave financijsku dokumentaciju, po zakonu za to imaju 10 dana.

Ostatak priče pogledajte u prilogu reporterke N1 Ane Mlinarić

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.