McCain s Plenkovićem: Odnosi dviju država važniji nego ikad

Vijesti 09. tra 201719:35 > 19:40
Vlada.gov.hr

Važno je da Hrvatska i SAD kao saveznice iz NATO saveza razmjenjuju mišljenje, te da je Hrvatska informirana o politici nove američke administracije, istaknuo je u nedjelju u Dubrovniku premijer Andrej Plenković nakon susreta s američkim senatorom Johnom McCainom.

“Rekao bih da su odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Državama na najvišoj razini”, ocijenio je McCain za Hrvatsku radio televiziju, dodavši kako su zbog situacije u svijetu odnosi između dviju država važniji nego što su ikada bili.

“Cijenim ulogu hrvatske vlade i naroda u našoj borbi protiv radikalnog islamističkog ekstremizma. Kad padne Raka mnogo će ljudi pokušati doći u Europu i SAD, a naša suradnja u tom smislu je vrlo važna i mislim da je dosad bila uspješna”, rekao je senator McCain, referirajući se na sirijski grad koji je neslužbena prijestolnica Islamske države u toj bliskoistočnoj zemlji.

“Razmotrili smo trenutno stanje na jugoistoku Europe, u europskom susjedstvu i na Bliskom istoku. Važno je da kao saveznici u okviru Sjevernoatlantskog saveza imamo prigode za razmjenu mišljenja, te da smo bolje informirani o politici nove američke administracije”, istaknuo je premijer Plenković nakon susreta s McCainom koji je u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj.

“Mislim da će odnosi biti stabilni i da će se i nova administracija … ipak staviti u one uobičajene okvire čvrstoga partnerstva i na tom tragu su i razgovori koje su brojni hrvatski dužnosnici imali proteklih mjeseci s predstavnicima nove američke administracije”, dodao je Plenković.

Republikanac McCain, koji se ranije u nedjelju sastao s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović na čiji je poziv stigao, čest je kritičar politike američkog predsjednika Donalda Trumpa, no podržao je njegovu posljednju odluku o raketnom napadu na sirijsku zračnu luku iz koje je navodno izveden nedavni napad kemijskim oružjem u Idlibu.

“Signal kojeg je SAD poslao prošle noći je vrlo, vrlo važan”, rekao je u petak McCain, veliki zagovaratelj asertivnijeg pristupa u Siriji, prenosi Reuters.

Njegov posjet dolazi nekoliko dana prije obilježavanja četvrt stoljeća od američkog priznanja neovisnosti Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.