Ili refinanciranje duga ili prodaja, kompaniju po kompaniju

Vijesti 10. tra 201714:32 > 15:13
N1

Doktor znanosti Velibor Mačkić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prokomentirao je situaciju u Agrokoru u emisiji Studio uživo N1 televizije.

Kada govorite da je slučaj Agrokor kriza modela političke ekomonije u Hrvatskoj, je li dobro da politika vuče konce?

“Mislim da ovaj model nije moguće sačuvati, ovo je na neki način oproštaj od ovakvog modela. Ono što su istraživanja na Ekonomskom fakultetu pokazala je da ovakve probleme riješava država. Ako u ovom konkretnom slučaju mislimo samo na Agrokor, ulaskom Vlade smo riješili problem. Treba vidjeti što će biti s poljoprivredom. Zdrave kompanije poput Zvijezde ili Leda su profitabilne i održive na tržištu. Problem je u ovoj priči uvijek bio izbor kapitala, dužnički kapital, koji je rezultirao sa visokom cijenom kapitala i kada se gruda zakotrljala nije se moglo riješiti dok se nije maknuo uzrok. Povjerenik Ramljak je tek sjeo na tu poziciju, a ono što je bitno je da mora sačuvati Alvarez&Marsal. Oni su tu već pet tjedana i vidjeli su odakle dolaze i kuda odlaze novci, tzv. cashflow, koji su problematični dijelovi. Ramljaku će s tim timom trebati tek par sati da shvati što se događa, a ne cijeli tjedan koliko traži.”

Time što se zamrznulo dugovanje ono nije nestalo. Kako će doći do raspleta oko dogovora vraćanja dugova? Dobavljači nisu spremni za otpis.

“To je drugi korak, dugoročni. To su pregovori vjerovnika, povjerenika i njegova tima koji će morati riješiti novčane tokove, plaće radnicima te isplate dobavljačima, ali i suštinsko pitanje kako riješiti kreditne obaveze – hoćete li prodavati kompaniju po kompaniju ili ćete postojeće dugove refinancirati. Koncern sigurno neće ostati ovakav kakav je.”

Kada je Vlada govorila o glavnim ciljevima bio je to spas dobavljača i radnih mjesta.

“Ako netko preuzme Konzum onda će on krenuti iznova pregovarati s dobavljačima. On nije bio monoplist, a dobavljači su odlučili ići s Konzumom zbog većih marži. Nije problem u kvaliteti proizvoda nego u poslovnom odabiru.”

Nakon sastanka s Plenkovićem nema jedinstvenog stava dobavljača, što to znači?

“Na početku je bitno naglasiti da svi nastave raditi. Imate teoriju igara sa heterogenim interesima koji imaju privatne strategije koje nisu dobre na razini čitave igre. Potrebno je povjerenje. Ako dobavljači vjeruju da je država preuzela odgovornost onda će nastaviti s isporukom, ali samo ako će imati povjerenje”.

Koliko je ključno da legne nova tranša novca od banaka?

“To je nužno i to je ono što će smiriti dobavljače. Sve nove kreditne tranše će biti na prvom mjestu, dobavljači će tako biti sigurni i krug će se zatvoriti. Naravno, jedino što nedostaje su kupci.”

Kaže se kako lex Agrokor štiti interes bankara.

“On ih štiti jer bi bez njih priča bila gotova. Izuzev da država ne nacionalizira koncern i plasira sredstva, ali to ne bi prošlo po Ustavu i europskim pravilima.”

Interes banaka je da daju novce, ali postoji strah da bi ruske banke preuzele zemlju u Baranji.

“Banke imaju interes, jer ako prekinu dotok novca mogu se samo naplatiti iz postojeće imovine, a ako nastave s kreditiranjem, vratit će novce kroz tekuće poslovanje. Dale su novac Agrokora jer vjeruju da će ga vratiti. U doglednom vremenu će doći do vlasničkog restrukturiranja. Tko potpisuje plaću na kraju mjeseca radnicima i nije toliko bitno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.