"Želimo Slavoniju staviti u fokus aktivnosti svih vlada RH"

Vijesti 11. tra 201710:46 > 11:24
N1

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je u utorak 1. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Sjednica se održala u Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Na sjednici Savjeta predstavljen je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, aktivnosti resornih ministarstava i institucija na području pet slavonskih županija te Strateški razvojni projekti za te županije.

“Želimo Slavoniju staviti u fokus aktivnosti budućih hrvatskih vlada ove moje jest, to je činjenica. Želimo osvijestiti potencijale za dodatnu razvojnu vrijednost ovoga dijela Hrvatske. Ministrica Žalac kazala je da nam je na raspolaganju oko 2,5 milijarde eura, koji na različite načine mogu biti usmjereni na razvoj istoka Hrvatske. Činjenica da u mojoj Vladi ima troje ministara koji su Slavonci, koji imaju posebnu zadaću da brinu o ovoj temi, njih troje imaju afektivan pristup slavonskom projektu, a takav pristup imaju i ostali ministri u Vladi. Kvalitetnije upravljanje državnom imovinom tema je o kojoj sam razgovarao sa svim županima, rekao je Plenković.

Kuščević s aktivnostima koje se tiču graditeljstva i prostornoga uređenja, tijesno povezan s energetikom, Hrvatskim vodama, teme su to u kojoj su jednako angažirani i oni koji jesu Slavonci i oni koji nisu Slavonci. Politički smo prepoznali da demografski negativni trendovi, trendovi iseljavanja žive s tim zadaćama i naša je ambicija da pokušamo korigirati te negativne trendove, staviti naglasak na razvoj i stvoriti okvir za temelje da se on postigne, poručio je Plenković.

Dodao je da se u Osijeku nalaze svi relevantni akteri koji se u Hrvatskoj bave ovom temom. “Važno je da je i predsjednica s nama angažirana u ovom predmetu”, kazao je Plenković, dodavši da se u Osijeku nalazi i predsjedničin predstavnik.

Duh partnerstva koje smo uspostavili s jedinicama lokalne samouprave jedan je od temeljnih načela rada.

Današnji sastanak pokazat će što sve pojedini resori rade kad je u pitanju Slavonija i da kroz redovite susrete ovoga Savjeta, da kroz godine pred nama držimo ovu temu živom. To je cilj, to je bit ovoga projekta”, rekao je Plenković.

“Ova je Vlada spremna napraviti iskorak za Slavoniju, koji je ona zaslužila. Za nju smo odgovorni”, rekao je Plenković.

Vlada je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Pet slavonskih županija, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija dio su Hrvatske koji treba dodatni poticaj i pomoć. Stoga u radu Savjeta čiji je predsjednik premijer Andrej Plenković, a potpredsjednica ministrica Gabrijela Žalac, sudjeluju ministri, župani, direktori razvojnih agencija te svi ključni akteri razvoja slavonskoga gospodarstva. Savjet će voditi računa o usklađivanju svih politika i pomagati Slavoniji i glede ravnomjernog regionalnog razvoja, prometne povezanosti, razvoja malih i srednjih poduzeća te zaustavljanja iseljavanja stanovništva radi izgradnje budućnosti svoga zavičaja.

Uz predsjednika Vlade, u radu Savjeta sudjelovali su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar graditeljstva Lovro Kuščević, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, te državni tajnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva kulture.

Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede kazao da je većina novca za ruralni razvoj Europske unije u Slavoniji završila u poljoprivredi, za nove farme, proizvodne pogone, mehanizaciju i sve što može dodatno razvijati poljoprivredu. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, navodi pak, vraća se nadležnost u dodjeli državnih zemljišta lokalnoj i regionalnoj samoupravi. “Želim da u Slavoniji zemlju dobije Slavonac, u Dalmaciji Dalmatinac”, pojasnio je Tolušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.