'Plenković je mlak, Slovencima treba udariti šakom o stol'

Vijesti 17. tra 201709:05 > 09:20
N1

Aktualne teme u Novom danu komentirala je novinarka Novog lista Gabrijela Galić.

Vladin povjerenik Ante Ramljak uspio je u tjedan dana ispuniti svoje prve ciljeve – isplaćene su plaće radnicima i dio novca dobavljačima. Ovaj tjedna očekuje ga odluka o angažiranju konzultantske kuće koja će napraviti plan restrukturiranja.

Ramljak je uspio s pet domaćih banaka dogovoriti kredit od 80 milijuna eura. No, kredit potpisan u četvrtak s domaćim bankama ima kamatu od 4,97 posto, nije dovoljan za krpanje velikih dugova.

“Kredit je lagani predah, ali nedovoljan, trebalo je daleko više sredstava”, kaže Galić.

Smatra da ni Ramljak ne zna što će sada događati u Agrokoru, jer tek treba vidjeti što će se otkriti kakvo je zapravo stanje u koncernu, s obzirom da su financijska izvješća frizirana.

Na pitanje tko će od političara iz ove situacije oko Agrokora profitirati, a tko izgubiti, Galić odgovara: “Kao tema Agrokor je političarima zanimljiv, pokušat će se prikupiti neki bodvi, Vlada odnosno HDZ će pokušati prikupiti bodove, tjera vodu na svoj mlin, pokušava se pokazati kao spasitelj, a vrijeme će pokazati je li tako.”

Galić je komentirala i predstojeće lokalne izbore i mogućnost da dugogodišnji gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izgubi vlast i ostane bez funkcije.

“Oko Rijeke i mediji dosta ratove potenciraju, a što se dogoditi, treba vidjeti”, ocjenjuje.

“Kako sada stvari stoje, govori se da je moguć i drugi krug. Vjerujem da će do izbora, u malo vremena što je ostalo biti dosta pokušaja ratovanja ne bi li se promijenila podrška građana”, kaže Galić.

Komentirala je i probleme na graničnim prijelazima koji su nastali zbog primjene sustavne granične kontrole svih osoba koje prelaze granične prijelaze na svim granicama Europske unije, uključujući i nad građanima EU-a.

Mišljenja je da se hrvatska strana trebala odlučnije postaviti.

“Bez snažnijeg lupanja šakom od stol s hrvatske strane sumnajm da će se nešto promijeniti”, kaže Galić. Ocjenjuje da premijer Plenković ovom problemu pristupa mlako, kao diplomata.

“Uzrok svemu je Piranski zaljev, Slovenci se pokušavaju pokazati puno jači i sa stavom ‘mi ćemo vam praviti probleme'”, kaže Galić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.