"Ako Slovenija nastavi ovu praksu, RH treba tražiti odštetu"

Vijesti 21. tra 201711:16 > 11:24
N1

Ako Slovenija nastavi provoditi praksu koja nije u duhu europskog prava i zbog koje Hrvatska i europski građani mogu trpjeti štetu, Hrvatska mora tražiti naknadu štete, upozorio je bivši ministar vanjskih poslova te šef saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač u razgovoru za N1 televiziju komentirajući primjenu uredbe o kontroli na granici.

“Naravno da smo znali za ovu odredbu i da su se očekivali problemi, ali ne ovakvi jer je uredba napisana tako da ona zemlja koja provodi kontrole, može prijeći na ciljane kontrole ako bi sustavne – kada se provlače podaci kroz tri baze – imale nerazuman učinak na protok prometa”, upozorio je Miro Kovač.

“Slovenija to nije odlučila učiniti, na njoj je odgovornost, ona ne želi biti fleksibilna, moramo joj objasniti, njoj i prijateljima u Europskoj uniji da je to neprihvatljivo”.

“Ako imamo četiri temeljne slobode, a među njima je i ona o kretanju osoba, znači da smo mi kao državljani Hrvatske i građani EU diskriminirani. Nije normalno da primjena jedne uredbe od strane jedne zemlje dovodi do štete na gospodarskom planu, planu turizma”, istaknuo je Kovač.

“Ako bi se ova praksa nastavila, koja nije u duhu europskog prava, i ako bi hrvatski građani bili diskriminirani, onda Hrvatska mora tražiti naknadu štete”, poručio je Kovač.

Razgovor s Mirom Kovačem pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.