Plenković o opozivu Marića: Znam sve, ali sutra ću vam reći

Vijesti 26. tra 201714:10 > 15:17
N1

Premijer Andrej Plenković obratio se sudionicima radnog ručka Hrvatske udruge poslodavaca koja se održava u Zagrebu, a na kojem se raspravljaju uvjeti za ubrzanje i održivost gospodarskog rasta, problem prevelikog iseljavanja i nedostatka radne snage, kao i pitanja iz područja javne uprave i obrazovanja te zdravstva.

Obraćajući se gospodarstvenicima, Plenković je naveo da su izazovi pred njegovom Vladom veći nego što se očekivalo. U mandatu se donijelo niz konkretnih mjera i odluka, koje su, kazao je, temelje na četiri glavna cilja koja su prioriteti Vlade a od kojih je na prvom mjestu istaknuo političku stabilnost zemlje.

Premijer se osvrnuo i na krizu u Agrokoru, navodeći da poteškoće s kakvm se susreće naša najveća kompanija nisu viđene u zadnjih 26 godina postojanja hrvatske države.

 “Shvatili smo da rješenje problema ne možemo sagledati na temelju postojećih zakonskih okvira pa se posegnulo za izvanrednim mjerama. Sve što je Vlada napravila napravljeno je svjesno i namjerno, nije cilj bio širenje panike već pronalaženje rješenja koja će spriječiti bilo kakve nekontrolirane lančane reakcije”, kazao je premijer.

“Kada se gleda vrijeme prije Uskrsa, bez poteza Vlade i današnji ručak, scenarij ove konferencije, ozračje u zemlji, stanje u kompanijama i na burzi bilo bi bitno drugačije”, istaknuo je.

“Značaj najveće kompanije toliko je krupan da je sve što se učinilo bilo jedino ispravno rješenje”,  dodao je.

“Taj zakon nije donesen u interesu jedne tvrtke ili jedne obitelji, već sa svrhom da se krene u proces restrukturiranja navjeće kompanje”, pravdao je Plenković i danas dnošenje Zakona o sistemskim tvrtkama, takozvani “lex Agrokor”.

“Mislim da smo u prvoj fazi njegove provedbe bili učinkoviti i uspjšeni”, kazao je i izražio žaljenje što Vlada po ovom pitanju nije imala podršku svih političkih opcija u zemlji.

Premijer je okupljene izvijestio da se danas na užem kabinetu Vlade razgovaralo o Nacionalnom programu reformi za 2017. Kako je naveo, tri su osnvna cilja: jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezevanje gospodarskog sektora i sustava obrazovanja te održivost javnih financija. Taj Nacionalni program reformi sadrži 12 reformskih područja i 51 reformsku mjeru.

Nakon radnog ručka HUP-a novinari su Plenkovića pitali hoće li Vlada biti jedinstvena oko pitanja sudbine ministra financija Zdrava Marića i hoće li Marić imati podršku cijele parlamentarne većine.

“Sutra ćemo o tome nakon sjednice Vlade. Sutra imam jako zanimljivu sjednicu Vlade. Ja sve znam, ali ne mogu vam reći. Sutra ću vam sve reći, ‘pojest’ će se ova današnja tema ako sada kažem”, odgovorio je premijer.

Podsjetimo, SDP je u saborsku proceduru uputio prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a vezano uz stuaciju u Agrokoru.

Uz predsjednika Vlade radnom ručku HUP-a sudjeluju i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.