Na izbornim listama duplo više nezavisnih kandidata

Vijesti 12. svi 201718:15 > 18:26
Ilustracija

Za nešto više od tjedan dana, lokalni su izbori. A ponuda u izboru župana, gradonačelnika, načelnika, ove je godine drugačija nego prethodnih. Sve je više nezavisnih kandidata u odnosu na stranačke. Tina Kosor Giljević.

Rezala se vrpca na otvaranju nove gospodarske zone Ravča pored Vrgorca. Prokušanu staru metodu za političke kampanje pred izbore, od velikih stranaka je preuzela nezavisna lista mladih iz Vrgorca.

“Ovo je otvaranje koje znači nova radna mjesta, a nisu nikakve predizborne demagogije”, kaže Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca (NLM).

Budući da su iznimno angažirani u kampanji, ceremoniju nisu propustili ni Mostov kandidat za župana Miro Bulj, kao i Božo Petrov.

“Bitno da se otvorilo, to je najbitnije, sad možete to vi govorit ovako i onako, ja inače nisam baš nešto čovjek od velikih ceremonija, ali sam iznimno ponosan na to kad se u dalmatinskoj zagori nešto događa”, kaže Bulj.

“Nije baš slučajnost da dvije gospodarske zone koje se rade u ovoj županiji su upravo od načelnika i gradonačelnika najmlađih u županiji. Oni koji najviše guraju je gospodin Krželj iz Zadvarja, gospodin Pranić iz Vrgorca, a usput su i nezavisni”, kaže Petrov.

A nezavisnih lista je na ovim lokalnim izborima značajno više nego na prošlim. Analiza Ivice Relkovića pokazala je da je 2013. nezavisnih kandidata za župana bilo gotovo 11 posto, dok je ove godine nezavisnih kandidata gotovo 26 posto.

Na prošlim lokalnim izborima bilo je 10 nezavisnih kandidata za župane, a sada su ukupno 22 nezavisna kandidata za župana, od čega je njih 12 Mostovih.

“Mmi sada imamo, kad su u pitanju kandidati, nezavisni kandidati za župane, ne pomak, nego skok. Negdje po ovome što sam stavio na papir, očekujem u barem deset županija, ozbiljne iznad deset posto rezultate tih kandidata za župane, ali što je važnije, njihove liste, uglavnom će dobivati slične postotke”, kaže Relković.

Uz potporu Mosta, ali s isticanjem svoje nezavisnosti, u utrku za župana vukovarsko-srijemskog ide i Tomislav Panenić, koji je potporu dobio i od bivšeg premijera Tihomira Oreškovića.

“Kao neovisan kandidat za župana. Svi znate da je on bio dio moje Vlade i kao biznismen i kao premijer prepoznao sam gospodina Panenića koji može riješiti probleme i naći solucije”, kaže Orešković.

Porast nezavisnih lista i kandidata, vidljiv je i po kandidaturama u gradovima i općinama.

“Tako da se se sada događa da su stranačke pale za 582, a nezavisne narasle za 92, to znači da smo mi sada u omjeru , 2013. je bilo 83,4 posto stranačkih i 16 posto nezavisnih, sad imate 74 posto stranačkih i 26 % nezavisnih. Već idu prema trećinskoj participaciji”, kaže Realković.

S druge pak strane SDP za velike gradove poput Zagreb, Osijeka uopće nema svoj stranačkog kandidata već podržavaju Mrak Taritaš i Vrkića.

Podupiranje tuđih kandidata nije si zato dozvolio HDZ, čiji predsjednik također aktivno obilazi teren kako bi pružio potporu svojim kandidatima.

Više pogledajte u prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.