Za neočišćen nogostup građanima kazna do 2.000 kuna

Vijesti 30. pro 201409:53 > 10:06
CROPIX/Damjan Tadic

Od 1.000 do 2.000 kuna iznosi kazna koju komunalni redari mogu naplatiti građanima ako ne očiste snijeg s nogostupa ispred svoje kuće ili zgrade. Kazne su veće za obrtnike i kreću se od 3.000 do 5.000 kuna, dok pravne osobe mogu biti kažnjene i sa 10 tisuća kuna.

Ipak, 90 komunalnih redara, koji su jučer obavljali nadzor u Zagrebu, nije pisalo kazne, već samo upozoravalo.

“Cilj je da se grad očisti, a ne da naplaćujemo kazne i koristimo snijeg za punjenje proračuna”, poručio je pročelnik za komunalno i prometno redarstvo Mate Kraljević te objasnio da, ako se nogostup ne očisti ni nakon upozorenja, unajmljuje se treća strana za čišćenje, a trošak snosi građanin koji je odbio čišćenje.

Ostale javne površine čisti pak Mala zimska služba, a radi se o djelatnicima više podružnica Zagrebačkog holdinga. Pa tako Zrinjevac čisti tramvajske stanice u koordinaciji sa ZET-om te staze uz zelene površine i prilaze do javnih ustanova. Više od 300 radnika Čistoće nadležno je za velike pješačke površine i stubišta, a Vodoopskrba i odvodnja čisti velika stubišta. Tržnice i parkirališta čiste podružnice Holdinga koje njima upravljaju.

“Prioritet su nam mjesta ispred bolnica, škola i vrtića, nakon čega čistimo velika parkirališta”, objasnio je Robertino Ojdenić iz Zagrebparkinga te poručio da se na neočišćenim parkiralištima neće naplaćivati parkiranje. A 227 ralica Zimske službe na terenu je od subote kada je pao prvi snijeg.

“Dosad nismo imali puno intervencija, ljudi se većinom paze”, rekao je voditelj smjene Hitne službe Jozo Brkić, piše Večernji list.

Ipak, očekuju se iznimno niske temperature u narednim danima. Najniža dnevna spuštat će se do –20, a najviša će iznositi oko –5 stupnjeva.

Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak
Cropix/Zeljko Hajdinjak