Upozorenje za predsjednicu: Ne fotografirati listić!

Vijesti 19. svi 201713:23 > 13:29
N1

U nedjelju nas čekaju najneizvjesniji lokalni izbori dosad. Što je zabranjeno i na što građane treba upozoriti u N1 studiju uživo govorio je Dragan Zelić iz GONG-a.

“Birački odbor je odgovoran za pravilnu provedbu izbora. Iz našeg iskustva, pojedini odbori su dosad bili najslabija karika. Nadamo se da će ovaj put biti educiraniji.

Oni bi trebali uputiti birače, dati prave informacije, a ne samo dati biračima listiće i sjediti tamo.

Građani imaju pravo na dobru izbornu informaciju. Ljudi u biračkim odborima su plaćeni, važno je da su educirani i da se ne puštaju u avanture poput glasanja za druge osobe, što smo već imali kao slučaj. To je kazneno djelo”, upozorio je Zelić.

Kaže da odbori moraju upozoriti birače kako se glasa, a smatra da bi veliki problem moglo biti korištenje mobitela i fotografiranje listića.

“Vidimo da su to na neki na prošlim izborima shvatili kao igru. To nije igra to je ozbiljna stvar. Možemo reći da je to upozorenje i za predsjednicu. Mi smo bili znenađeni da nije znala neka pravila i nije bila svjesna svoje greške, zato mi govorimo o tome, a i DIP. Ono što je još gore, fotografiranjem listića se ugrožava tajnost glasanja i otvara put za kupovinu glasova, a to je kazneno djelo”, rekao je Zelić.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar Kritarović na prošlim je parlamentarnim izborima fotografirala svoj glasački listić.

Detaljne upute za birače donosimo OVDJE.

Iz Gonga podsjećaju da birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan.

Na lokalnim izborima ne može se glasati izvan mjesta svog prebivališta. Ukoliko birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti od općinskih/gradskih izbornih povjerenstava da ga u njegovom domu posjete dva člana biračkog odbora.

GONG ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače poziva na poštivanje DIP-ovih Obvezatnih uputa o pravima i dužnostima promatrača te ostalih propisa. Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila [email protected].

GONG će tijekom izbornog dana pružati informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila [email protected], telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.