'Zbog Vlade ćemo morati prihvatiti arbitražu sa Slovenijom'

Vijesti 03. lip 201715:37 > 15:41
N1

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u subotu je ispred sjedišta stranke komentirao arbitražni postupak sa Slovenijom oko granice. Grbin tvrdi da nas je Vlada dovela u težak položaj.

Uskoro nas očekuje odluk arbitražnog postupka u vezi granice sa Slovenijom, a Grbin je zajedno sa stranačkim i saborskim kolegama Klisovićem i Miljenićem zatražio od Vlade odgovor na pitanje koje je radnje poduzela kako bi se proveo zaključak Sabora iz srpnja 2015. kojim je Vladi naloženo da pokrene postupak prestanka arbitražnog postupka zbog grubog kršenja istog od strane Slovenije.

“Izuzetno smo se šokirali kad smo dobili odgovor. Vidljivo je da od ožujka 2016. Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova nisu poduzeli baš niti jednu radnju koja je potrebna kako bi došlo do prekida arbitraže. Takvim postupanjem gospoda iz HDZ-a dovela su Hrvatsku u teško stanje jer su dali pravo Sloveniji kada tvrdi da postupak arbitraže nije prestao”, rekao je Grbin.

Bečkom konvencijom je predviđeno da postupak može prestati kršenjem od jedne strane. Prema članku 60. Vlada RH je 30. srpnja 2015. notificirala Sloveniju da Hrvatska pokreće postupak prestanka, objašnjava Grbin te dadje da je Vlada RH, kako bi postupak arbitraže prestao, morala provesti daljnje radnje – najprije provesti postupak pregovora sa Slovenijom, a ako on ne uspije onda pred glavnim tajnikom UN-a provesti formalni postupak mirenja.

“Jedno i drugo preduvjeti su da se prekine arbitražni sporazum. Vlada to nije napravila. Nije ispoštovala odluku Sabora i Hrvatsku je dovela u težak položaj”, rekao je Grbin.

Iz MVEPI-a ranije su danas rekli kako su poduzeli sve potrebne radnje, a da proces mirenja nije obvezujući. No Grbin se s time ne slaže.

“U zastupničkom pitanju, čiji je sadržaj dostupan i na stranicama Sabora i Vlade, tražili smo preslike svih dopisa koji su slani. Zadnji dokument koji je slan datira iz ožujka 2016. godine. Iz onoga što je Vlada napravila razvidno je da nije poduzeta niti jedna obvezujuća radnja. Vlada je u pravu da postupak mirenja nije obvezujući, ali je postupak koji se mora napraviti da bi do prestanka sporazuma došlo. Vlada nečinjenjem ne provodi odluku Sabora i hrvatsku dovodi u tešku situaciju…”

Iz Ministarstva su također rekli da Hrvatska odluku arbitraže neće prihvatiti. U kakvoj smo onda situaciji?

Iz ministarstva su rekli da će odluka arbitraže neće prihvatiti. U kakvoj smo onda situaciji

“Kada smo u srpnju 2015. uputili formalnu notu Sloveniji, mi smo naveli da počinjemo postupak prestanka međunarodnog ugovora. Istovremeno smo neveli da Hrvatska do daljnjega neće primjenjivati taj sporazum. Milanović i Pusić su napravili sve, no međunarodnim je pravom uređeno kako sporazum formalno prestaje. Postoje procedure. Hrvatske može govoriti da neće primjenjivati odluku. Mi u Hrvatskoj imamo itekako puno pravo govoriti da je zbog postupaka Slovenije arbitražni postupak bio kontaminiran, ali on po međunarodnom pravu egzistira. Mi sutra moramo doći pred partnere u NATO, UN, u EU i moramo reći zašto smatramo da se odluka ne bi trebala primjenjivati. Imamo li argumente za to kada je propustom Hrvatske došlo da nisu provedene sve formalne radnje da dođe do prestanka. Hrvatska je to morala učiniti, ne Slovenija, ne UN, ne netko treći. Imali su vremena da spriječe donošenje odluke. Da je arbitražno sudište dobilo pismo da od glavnog tajnika UN-a da se vodi postupak mirenja, ono ne bi išlo u postupak donošenju odluke. Nečinjenjem i grubim zanemarivanjem gospoda Kovač pa Stier te premijeri u to vrijeme, prvo Orešković pa Plenković, Hrvatsku su doveli u izuzetno tešku situaciju”, rekao je Grbin. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.