'Bit ćemo čvrsta oporba Milanu Bandiću'

Vijesti 06. lip 201713:21 > 13:24
N1

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor poručio je u utorak da Nezavisna lista Sandre Švaljek i HSLS neće biti dio većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini već biti "najtvrđa oporba lošoj vlasti Milana Bandića".

“Izašli smo na izbore s Nezavisnom listom Sandre Švaljek, osvojili smo treći najbolji rezultat u Zagrebu, imamo osam zastupnika te smo odmah iza liste Milana Bandića, SDP-a i HNS-a, što znači da imamo bolji rezultat i od HDZ-a, Mosta, Živog zida i liste Brune Esih. Nećemo biti dio skupštinske većine, ostat ćemo najtvrđa oporba lošoj vlasti Milana Bandića”, rekao je Kosor na konferenciji za novinare.

Švaljek i HSLS i dalje će zastupati vrijednosti iz kampanje za izbore

I Sandra Švaljek poslala je medijima priopćenje s istim stajalištem. “Nakon drugog kruga izbora za gradonačelnika Zagreba poručujemo da će zastupnici Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a u Gradskoj skupštini biti snažna i odlučna opozicija Milanu Bandiću i njegovoj upravi. I dalje ćemo beskompromisno zastupati vrijednosti koje smo isticali u kampanji za izbore za gradonačelnika i Gradsku skupštinu te se suprotstavljati postojećem načinu upravljanja i vladanja Zagrebom”, poručila je.

Nezavisna lista Sandre Švaljek i HSLS uskladili su svoje stavove i bit ćemo oporba Bandiću, naglasio je Kosor koji je uvjeren da neće biti “prebjega” zastupnika. “Ako ih bude, bit će ih u strankama ljevice koje su vjerojatno razočarane što nisu pobijedile na izborima. Mi smo čvrsti, bit ćemo jedina prava oporba u Zagrebu”, poručio je čestitavši novom-starom gradonačelniku na pobjedi.

Švaljek će biti kandidatkinja i na idućim izborima

Kosor je ustvrdio da je drugi krug lokalnih izbora u Zagrebu pokazao pravu istinu – jedino je Švaljek mogla pobijediti Bandića. “To što je Bandić osvojio 51 posto pokazuje da ga se moglo pobijediti, a sve relevantne ankete svih relevantnih medija su pokazivale da ga samo Švaljek može pobijediti u drugom krugu. Ali mi nismo bacili koplje u trnje, nastavljamo sa svojim radom u Skupštini i čekamo buduće gradske izbore na kojima će Švaljek ponovno biti naš kandidat za gradonačelnicu. Tada ćemo pobijediti Bandića”, ustvrdio je.

Ocijenio je kako sve ide prema tome da će stranka Milana Bandića, HDZ i lista Brune Esih tvoriti “tanku većinu” u Skupštini sa samo 26 od 51 gradskog zastupnika.

HSLS uz HDZ, SDP i IDS jedina stranka koja je osvojila jedan županijski centar

Kosor je rekao da je HSLS potvrdio svoj parlamentarni status u 17 županija, te da su skoro u svim županijama bitni za formiranje buduće većine.

“Zajedno s HNS-om kao ravnopravnim partnerom u Međimurskoj županiji pobijedili smo SDP i HDZ, imamo svog dožupana. Osvojili smo i desetak načelnika, od Orebića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Kamfanara u Istri, Martina na Muri u Međimurju. Jedina smo politička stranka uz HDZ, SDP i IDS koja je osvojila jedan županijski centar – Bjelovar”, kazao je.

Naglasio je kako je pobjeda zamjenika predsjednika HSLS-a Darija Hrebaka u izborima za gradonačelnika Bjelovara značajan rezultat i na neki način povratak HSLS u svoju utvrdu – Bjelovar.

Hrebak: HSLS postigao veliko iznenađenje u Bjelovaru

Novi bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ustvrdio je da je HSLS postigao veliko iznenađenje u Bjelovaru, pobijedivši u prvom krugu velike stranke kao što su SDP i HDZ.

“Imali smo dobar tim ljudi, mlađu generaciju bjelovarskih političara i išli smo s konkretnim programom kako Bjelovar učiniti gradom 21. stoljeća”, kazao je.

Smatra dobrim što se pojavio novi mladi val ne samo stranačkih političara, već i nezavisnih kandidata koji su uspjeli iznenaditi na izborima. “Svjedoci smo zadnjih nekoliko godina da je sve jači trend populizma na nacionalnoj razini, pa mislim da je dobro što se na lokalnim razinama pojavljuju novi ljudi s konkretnim programima i idejama jer će to vratiti zanimanje građana za politiku”, rekao je Hrebak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.