"Imam stopostotnu potporu za suradnju s HNS-om"

Vijesti 06. lip 201719:07 > 19:13
N1

U stranačkoj središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koja je trajala nekoliko sati tijekom kojih je vrh stranke analizirao rezultate lokalnih izbora, čiji je drugi krug održan protekle nedjelje, te moguću suradnju s HNS-om, a javnosti se potom obratio šef HDZ-a i premijer Andrej Plenković.

“Održali smo sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke, glavna poruka je bila izrazito zadovoljstvo rezultatima izbora – 13 županija, 62 grada i 204 općine, dvije ključne utakmice su bile Osječko baranjska županija i Grad Split, zaista jedan kolektivan napor, uspjeh i zadovoljstvo”, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je da sutra rad nastavlja i Hrvatski sabor te da HDZ nastavlja sa Saborom i razgovore s drugim parlamentarnim strankama u cilju formiranja parlamentarne većine za što je također dobio jednoglasnu potporu.

Upitan hoćemo li na izbore, odgovorio je: “Ako dođe do toga, spremni smo za nove izbore.”

Ako se HNS odluči za suradnju, dobit će neka ministarstva

“Dobili smo 100 posto potporu za nastavak razgovora”, kazao je upitan za mogućnost da oformi koaliciju s HNS-om, a na pitanje hoće li ta stranka ako odluči ući u Vladu, dobiti i neka ministarska mjesta, premijer je odvratio: “Svako sudjelovanje u vlasti se te strane i dogovori koji su vođeni naravno da bi podrazumijevali i participaciju i na toj razini”.

No što ako HNS ipak odbije ući u Vladu s HDZ-om, pitali su novinari Plenkovića, a on je samo poručio: “O tom potom, čekamo rezultate iz HNS-a. Mi smo tu, oni su tu nekoliko metara dalje od nas”.

Upitan jesu li se možda čuli, rekao je da nisu: “Idemo na Klub, pripremamo se za sutra, donijet će odluke i mi ćemo ih poštovati.

Ali što ako odbiju? – “Vidjet ćete sve vrlo brzo”, poručio je, a na pitanje što ako od petka ne bude novih ministara, hoćemo li onda na nove izbore – šef HDZ-a je opetovao: “Radimo prvo na ovim koracima, kad dođe vrijeme za to, o tome ćemo razgovarati”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.