'Mrak Taritaš nije znala za pregovore, ali Pusić jest'

Vijesti 10. lip 201708:41 > 08:46
Goran Stanzl/PIXSELL

U turbulentnom političkom tjednu u kojem je HNS prvi put u povijesti odlučio napraviti dramatičan zaokret i koalirati s HDZ-om, ući u novu Vladu i s pet zastupnika formirati novu saborsku većinu, narodnjaci su se raskolili na one koji su za i protiv takve suradnje.

Iz stranke izlaze neka od najjačih imena, poput Vesne Pusić, Anke Mrak Taritaš, te saborskih zastupnika Gorana Beusa Richembergha i Nade Turine Đurić.

Zašto se HNS odlučio na ovakav potez, kakvo je sada stanje u stranci, kako su doživjeli raskol s dojučerašnjim kolegama i prijateljima, te što će im sada biti prioritet, u intervjuu za Jutarnji list govorio je potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković.

Zašto se HNS odlučio napraviti povijesnu prekretnicu i nakon 15 godina suradnje s lijevom opcijom, ući u koaliciju s HDZ-om?

“Napravili smo to prvenstveno u interesu države, jer uz stabilnu Vladu bit će bolje i svim građanima. Treći izbori u dvije godine, nakon kojih bi sve opet bilo isto, ako govorimo o političkoj stabilnosti, odnosno nestabilnosti, su obično gubljenje vremena. Građani ne žele nove izbore i to se najbolje vidi po izlaznosti na zadnjim lokalnim izborima. To je većina. Ovakvo beskrajno biranje, samo radi biranja i destabiliziranje Hrvatske, a ne rješavanje životnih, sadržajnih problema, nema smisla i građani to jasno poručuju. Čemu sve to? Svi investitori i poduzetnici se pitaju kako raditi, s kim i što raditi. Kako iskoristiti novac iz fondova EU? Zatvorili smo se u ideološke rasprave i rasprave o karakteru čimbenika. Ovaj HDZ očito radi svoju evaluaciju, mijenja se i prihvaća različitosti, odbacuje ekstremizme, provodi Zakon o sportu…

Samo stabilna Vlada ima šanse rješavati probleme, od problema sa Slovenijom na granici, Piranskog zaljeva, čeka nas turistička sezona, a više od svega kriza u Agrokoru. Uvijek postoje rizici da se ne riješe ti problemi, ali mi sada smanjujemo te rizike. Tehnička Vlada to sigurno ne može, niti Vlada u izborima. Stalno ističemo i pitanje kurikularne reforme i sada s novom, stručnom i nestranačkom ministricom odvajamo obrazovanje od politike i dajemo to struci. To je budućnost. Kao i pitanje normalizacije političkih prilika i sustava vrijednosti. Ova Vlada s HNS-om vraća radikale, populiste i ekstremiste na margine društva i političkog sustava.”

Anka Mrak Taritaš je rekla da je ona samo dan nakon drugog kruga lokalnih izbora doznala da HNS pregovara o koaliciji s HDZ-om. Kada ste vi to doznali?

“Anu Mrak se nije željelo opterećivati u izbornom ciklusu s tom informacijom da postoji komunikacija s HDZ-om. Počasna predsjednica Vesna Pusić je to znala, to je bio odgovor na poziv HDZ-a svima da se razgovora. Naravno nikakve odluke se nisu mogle donositi i nisu se donosile, a osim toga predsjednik stranke bio je nositelj komunikacije protiv koalicije s HDZ-om, to svi znamo, a na kraju je bio za tu koaliciju. Međutim, na Predsjedništvu je prepoznao svoju odgovornost i nije želio dalje biti prevelik teret za stranku i Vladu, povukao se sa svih funkcija i time pokazao odgovornost koju nosi. A svjesni smo da je malo takvih postupaka u politici, a stalno govorimo o nekakvoj odgovornosti.”

Kad su započeli ti razgovori?

“Počelo je nakon javnog poziva premijera Plenkovića svim parlamentarnim strankama na političku stabilnost, pred sam kraj izborne kampanje, jer se znalo da odmah nakon završetka lokalnih izbora slijedi odluka idemo li na nove parlamentarne izbore. Naravno, treba jasno reći da je na kraju sve to skupa jako loše komunicirano s javnošću, uvjetovano finišem lokalne kampanje, ali predsjednik je svjestan svojih odgovornosti zato dao ostavku. Dakle, nije ta odluka donesena bez posljedica i svjesnosti što će se dogoditi, ali je kod Ivana prevagnuo interes države ispred interesa njegove osobne političke karijere. Otvoreno smo razgovarali o svemu, tako da ja nemam namjeru preko medija raspravljati o svojim kolegama koji su odlučili drugačije, posebno zato što su među njima i moji prijatelji”, rekao je Gjurković u razgovoru za Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.