Zagreb Pride: Muškarac sa slikom Isusa stao pred povorku

Vijesti 10. lip 201710:34 > 16:50
Davor Puklavec/PIXSELL

U Zagrebu se u subotu održava Pride, a za N1 je iz HNS-a potvrđeno da će novi potpredsjednik Vlade Predrag Štromar sudjelovati u povorci - bit će to njegov prvi potez na novoj funkciji.

17:40  Povorka je došla na Ribnjak.

17:25 U povorci sudjeluje i niz veleposlanika, uključujući Julietu Valls Noyes (SAD) i Andrewa Dalgleisha (V.Britanija).

Uzbuđena sam što sudjelujem na Zagreb Prideu uz mnoge druge veleposlanike”, napisala je Valls Noyes na Twitteru.

17:20 Saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević objavio je na Twitteru kako ga je jedan građanin vrijeđao.

”Neki građanin mi je viknuo: “Glavaševiću, pe***čino “. Mogu samo reći – hvala na komplimentu! Ljubav=ljubav”, napisao je Glavašević.

17:00 Povorka stigla i do Trga bana Josipa Jelačića.

16:55 Jedan muškarac sa slikom Isusa Krista stao na put povorci, policija ga brzo udaljila.

Više o tome pročitajte OVDJE.

16:50 Na HNS-ovom Twitteru objavljen je sljedeći post.

16:30 Povorka se kreće centrom grada okružena brojnim pripadnicima specijalne policije.

16:20 ”Ja dolazim nekoliko godina s jednom, jedinom porukom – da ovako pokazujete da cijenite različitost i da ljudi imaju pravo na izbor. To je podrška toj jednoj svjetlijoj stani Hrvatske. Svatko ima pravo na različitost”, kazala je Anka Mrak-Taritaš.

Više o tome pročitajte OVDJE.

16:10 Povorka krenula prema odredištu.

https://twitter.com/MirnaBrekalo/status/873542288726790144

15:50 Formira se kolona koja će krenuti u šetnju gradom.

15:28 Kao što je i najavio i novi potpredsjednik Vlade i v.d. predsjednika HNS-a Predrag Štromar, pojavio se na Prideu.

“Bitan je kompromis. Pričao sam s Plenkovićem da i on dođe na Pride, blizu je. Šalim se”, kazao je dobro raspoloženi Štromar.

”Drago mi je da sam tu, predstavljam nove vrijednosti ove Vlade. Funkcija Vlade je da pomiri različite skupine”, izjavio je Predrag Štromar.

”Treba se primiriti i ići prema centru, potrebno je smiriti tenzije – od škola preko znanosti, depolitizirati ključne funkcije i na taj način izvući državu iz krize”, dodao je.

15:17 Kao što je i najavljeno na Prideu se okupio veliki broj političara. Naša reporterka Mirna Brekalo dosad je primijetila Anku Mrak-Taritaš, Gorana Beusa Richembergha, Milorada Pupovca te bivšeg predsjednika Ivu Josipovića.

https://twitter.com/MirnaBrekalo/status/873529259662462976

15:14 Ispred Mimare se okuplja veliki broj ljudi. Vijore se zastave duginih boja.

15:00 Na Facebook stranici Zagreb Pridea objavljena poruka uoči početka skupa: ”Čekamo vas!”

14:40 Počelo je okupljanje, a povorka bi trebala krenuti u 15 sati.

https://twitter.com/MirnaBrekalo/status/873524801809375234

Na društvenim mrežama se raspravlja hoće li na povorci biti dočekan pljeskom ili povicima, a iz Zagreb Pridea za N1 su rekli da se njima nitko nije javio, ali im je drago da bilo tko dođe premda nisu posebno pozivali političare – svatko je dobrodošao, ističu.

Što će sam Štromar reći, doznat ćemo u 15 sati kada i počinje Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2017. koja se održava pod sloganom “Slobodan život počinje ponosom”.

Sudionici Povorke počet će s okupljanjem u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Rooseveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

Povorci će se pridružiti i veleposlanici i veleposlanice ili njihovi zamjenici i zamjenice 15-ak zemalja akreditiranih u Hrvatskoj, koji će se sastati u 15.45 sati ispred Mimare gdje će se pridružiti Zagreb Pride povorci.

Tko hoda za život, a tko za slobodan život?

Vršitelj dužnosti predsjednika HNS-a Štromar, podsjetimo, jučer je u Saboru potvrđen kao novi potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ministar graditeljstva te je na Vladi na Užem kabinetu preuzeo ulogu HDZ-ova Davora Ive Stiera, koji je dosad bio zadužen za društvene djelatnosti.

Zanimljivo je to i jer je Stier kao konzervativac pohodio Hod za život dok su viđeniji HNS-ovci redovito pohodili prajdove, a bivšu počasnu predsjednicu HNS-a, koja je glasala protiv nove Vlade i koalicije s HDZ-om, Vesnu Pusić Zagreb Pride je bio čak izabrao i za homofrendicu desetljeća.

“Slobodan život počinje ponosom”

Organizatori Zagreb Pridea poručuju da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno ‘biti out’ u obitelji, u školi, na poslu što, kako naglašavaju, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da jednakost i sigurnost bude zajamčena svima.

“Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život. Kako bismo mogle zaista živjeti slobodno, moramo moći biti otvorene oko svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da bismo mogle biti otvorene, moramo imati materijalnu sigurnost i neovisnost. To koliko se osobe osjećaju sigurno ‘biti out’ u različitim kontekstima, pokazatelj je toga koliko hrvatsko društvo zaista jamči ustavne vrijednosti jednakosti, prava i slobodu za sve”, ističu.

Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – od zlostavljanja u obitelji i u školi.

“Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome”, navode, između ostalog, organizatori Povorke. 

Zagreb Pride

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.