Promjene u saborskim odborima nakon preslagivanja većine

Vijesti 14. lip 201715:13 > 15:18
N1

Nakon preslagivanja parlamentarne većine, saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove u srijedu je 'napravio' novi raspored u 20-ak radnih tijela: u Odboru za Ustav kojim bi umjesto Mostova Roberta Podolnjaka predsjedao HDZ-ov Željko Reiner, dok bi Podolnjak bio potpredsjednik, a raspored koji je utvrdio Odbor mora još potvrditi Sabor.

Umjesto Dražena Bošnjakovića, izabranog za ministra pravosuđa, predsjednica Odbora za zakonodavstvo bila bi Marija Jelkovac (HDZ) koju bi, pak, na mjestu potpredsjednice Odbora za pravosuđe zamijenio Marko Šimić (HDZ).

Umjesto Furia Radina, Odborom za ljudska prava predsjedat će Milorad Pupovac (SDSS), a Radin, koji treba biti izabran za potpredsjednika Sabora, u Odboru će ostati članom.

HDZ-ov Ivan Anušić izabran je za župana, što je dužnost nespojiva sa zastupničkom, a kako je bio i predsjednik Odbora za ratne veterane, na tom će ga mjestu zamijeniti Josip Đakić (HDZ) kojeg bi, pak, na mjestu potpredsjednika Odbora za obranu zamijenio Anđelko Stričak (HDZ).

Andru Krstulovića Oparu (HDZ), splitskog gradonačelnika koji je vodio Odbor za obrazovanje, na mjestu predsjednika mijenja Vesna Bedeković (HDZ).

‘Rošada’ će biti i na mjestima potpredsjednika odbora – umjesto Mostove Ljubice Ambrušec, potpredsjednica Odbora za turizam bit će HNS-ova Božica Makar, bivšeg HDZ-ovca Zlatka Hasanbegovića na mjestu potpredsjednika Odbora za predstavke i pritužbe zamijenit će zastupnik mađarske manjine Robert Jankovics.

Umjesto SDP-ova Siniše Varge, potpredsjednik Odbora za zdravstvo bit će Ivan Ćelić (HDZ), a umjesto Mostova Mira Bulja potpredsjednica Odbora za obitelj Marija Puh (HNS). HDZ-ov Josip Križanić više ne bi bio potpredsjednik Odbora za zaštitu okoliša, a zamijenit će ga Josip Borić (HDZ), Križanić je, pak, predložen za potpredsjednika Odbora za poljoprivedu, umjesto SDP-ova Domagoja Hajdukovića.

Promjena će biti i u sastavu odbora, pa će tako umjesto Vesne Pusić, HNS-ove disidentice, članica Odbora za europske poslove postati Marija Puh (HNS), koja će ući i u Odbor za medije umjesto Gorana Beusa Richembergha (HNS).

Predložene izmjene dogovorila su četiri najveća saborska kluba kako bi se u odborima postigao omjer 7 naprema 6 u korist većine, te kako bi se postigao omjer poput onoga u Saboru, rekao je Arsen Bauk (SDP), napominjući kako bi korektno bilo da opozicija dobije mjesto voditelja izaslanstva Parlamentarne skupštine OESS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.