Bandiću je Tito stanovita očinska figura, građani su taoci

Vijesti 22. lip 201717:00 > 17:19
N1

Povodom Dana antifašističke borbe antifašisti će se okupiti na Trgu maršala Tita u Zagrebu uz poruku: "Ne damo trg!" Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, uslijed pregovora o sastavljanju gradske većine, želi raspisivanje referenduma o promjeni imena, koje traže, između ostalih, i iz stranke Nezavisni za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih.

Međutim, oni izričito zahtijevaju da odluku o promjeni imena bez referenduma donese Gradska skupština, a taj je stav danas kod jame Jazovke opetovao Hasanbegović: “O tome je već jasno, odluka o imenu Trga i novim izborima nije na nama, već isključivo na gospodinu Milanu Bandiću i HDZ-u”.

Što se tiče okupljanja, istaknuo je: “To je demokratsko pravo. Donekle mogu reći da razumijem i poštujem one koji jasno kažu da Trg maršala Tita treba ostati iako ne prihvaćam njihove argumente. Naš politički i građanski problem su oni koji o tome nemaju nikakav stav i koji izostanak vlastitoga stava žele prebaciti na građane i lišiti Gradsku skupštinu njezina temeljna prava, a to je da donosi odluke u svom djelokrugu”.

“Nema referenduma, nema potrebe za tim presedanom jer niti jedna ulica u gradu Zagrebu nije prihvaćena putem referenduma. Razumijem emocionalnu vezu gospodina Bandića, koji je primarnu socijalizaciju doživio u mjesnom komitetu Saveza komunista, čini mi se, na Peščenici, ali građani ne smiju biti taoci njegovih privatnih emocija i njegova privatnoga odnosa prema Josipu Brozu kao stanovitoj očinskoj figuri”, zaključio je Hasanbegović.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i
društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.