Hasanbegović komentirao postavljanje ploče Juri Francetiću

Vijesti 28. lip 201710:08 > 10:13
N1

Najava da će Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori (HAZUD) na rodnu kuću ustaškog zločinca Jure Francetića u Otočcu postaviti spomen-ploču s natpisom “za dom spremni” izazvala je pravu buru u javnosti.

Najavu je za Večernji list komentirao i nezavisni saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, za kojega je to jedna obična provokacija i djelo, kako kaže, neodgovornih osoba.

“Riječ je o političkom egzibicionizmu koji ima ulogu korisne budale neojugoslavenskih i neokomunističkih krugova čija je glavna teza da svaki pokušaj prekida s jugoslavenskim komunističkim nasljeđem predstavlja obnovu takozvanog fašizma i ustaštva”, poručio je Hasanbegović. Sve što o spornom događaju zna čuo je iz medija i još uvijek mu, kaže, nije jasno je li riječ o šali ili će se postavljanje ploče doista i dogoditi.

U tom činu ne vidi ništa drugo nego skretanje pozornosti s postignuća građanskog aktivizma koji je trajao, kaže, punih 25 godina, a to je da se makne ime maršala Tita iz Zagreba. “To je veliko postignuće. Ovo što se sada događa s Jurom Francetićem samo je argument onima koji 70 godina svaku kritiku jugoslavenskog komunizma žele prikazati kao fašizam ili kao obnovu ustaštva”, rekao je Hasanbegović. Skupina koja to radi, dodaje, nema nikakve veze s Jurom Francetićem niti vidi ikakve potrebe da se u ovom trenutku pojavljuju njegovi samozvani nasljednici. “Ni Jure Francetića ni bilo kojeg političkog pokreta iz povijesti hrvatske države”, rekao je Hasanbegović.

Ploča bi trebala biti otkrivena u subotu 1. srpnja, na rodnoj kući Jure Francetića.

Novinarka N1 televizije Ana Mlinarić razgovarala je s Robertom Crnkovićem, vlasnikom dijela kuće Jure Francetića na kojoj bi trebala biti postavljena spomen-ploča tom ustaškom vojniku u njegovu rodnu Otočcu. Crnković u potpunosti podržava inicijativu da takva ploča stoji na njegovoj kući.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.