'Spor sa Slovenijom je bilateralno pitanje'

Vijesti 30. lip 201713:23 > 13:33
N1

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u Dubrovniku je danas otvorila sastanak Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Ovim sastankom završava jednogodišnje hrvatsko predsjedanje tom organizacijom koju čini 13 zemalja, a predsjedanje zauzima Slovenija.

Nakon jutarnjeg ministarskog sastanka ministrica Pejčinović Burić obratila se medijima te kazala kako hrvatsko predsjedanje završava na najvišoj razini.

“Današnji skupovi u Dubrovniku izvrsna su prilika da najviši dužnosnici razmijene stajališta o trenutnoj situaciji, kao i postignućima kandidata i potencijalnih kandidata na njihovom europskom putu. Na kraju summita bit će usvojena zajednička Dubrovačka deklaracija”, kazala je ministrica.

Krilatica Procesa je “Povezivost, komunikacija, suradnja, solidarnost”. Je li se raspravljalo o jučerašnjoj odluci arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije? 

“Pitanje otvorenog bilateralnog graničnog pitanja nije bilo predmetom skupa. Upravo način funkcioniranja inicijative je da se nađu modeli suradnje. Bitno je da imamo sastanak na visokoj razini – susret će se premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar. Bez obzira na naše pitanje oko kojeg se ne slažemo bitno je da se suradnja nastavlja, život se nastavlja”, odgovorila je ministrica.

Pejčinović Burić u četvrtak je kazala da očekuje da se druge zemlje neće uplitati u naš spor sa Slovenijom. Njemačka je vlada ipak u četvrtak pozvala Hrvatsku da poštuje i provede odluku arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije.

“Pozvali smo države, smatramo da je ovo par excellence bilateralno pitanje kakvo postoji u nizu drugih država. Mislimo da ćemo u duhu dobre suradnje naći načina da se pozabavimo tim pitanjem. U ovom trenutku mislimo različito. Naš stav je jasan, Sabor je rekao svoje. Očekujemo da nastavimo suradnju, a ovo pitanje će biti predmetom razgovora u vremenu pred nama”, kazala je ministrica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.