Neka Ramljak objavi koliki je uvoz Agrokora u 2017.

Vijesti 03. srp 201712:30 > 12:49
N1

Nenad Matić iz Zelene liste otkrio je što će mali dobavljači u utorak tražiti pred upravom Agrokora.

U utorak će u 10 sati Zelena lista i Udruga poljoprivrednika ispred Uprave Agrokora održati konferenciju za novinare. Teme su kašnjenje isplate dugova malim dobavljačima Agrokora te povećanje uvoza poljoprivrednih proizvoda. Naime, samo u prva tri mjeseca ove godine uvezli smo ih za 20 milijuna eura više nego prošle godine – ukupno u vrijednosti od 600 milijuna eura.

“Tih 600 milijuna eura je uvoz za samo prva tri mjeseca 2017., to su rezultati koji su povijesni u odnosu na rekordne brojke zabilježene prošle godine”, ističe Matić.

“Postali smo poligon za robu loše kvalitete”, dodaje.

Kaže da podržava ministra Tolušića koji je najavio obračun s uvoznim lobijima, ali da je problem to što se s riječi nije prešlo na djelo odnosno nisu doneseni pravilnici koji bi to regulirali.

“Ovo su podaci koji su nastupili prije krize Agrokora, a za prvih šet mjeseci bit će još gori”, pojašnjava Matić.

Navodi da ne znamo kako će završiti situacija u velikim kompanijama koje su u problemima – Belju, Vupiku i Agrolaguni, a što može dodatno pogoršati statistiku oko uvoza poljoprivrednih proizvoda.

Matić kaže da se sumnja, iako nitko u javnosti ne raspolaže brojkama, da je Agrokor jedan od većih uvoznika u zemlji.

S obzirom da se vlast umiješala u Agrokor, kaže da bi kompanija onda morala provoditi politiku Vlade, a ta politika, ističe, sigurno nije uvoz.

Tihomir Jaić, predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika i član Koordinacije dobavljača Agrokora, sutra će zatražiti da Rmljak objavi koliko je Agrokor uvezao robe u prvih šest mjeseci ove godine.

“Vidjet ćemo da li u tom domaćem lancu Ramljak provodi politiku RH Vlade”, kaže.

Matić je naveo da su kupci vezani za Konzum, jer se o njemu govori kao o domaćem lancu.

Upozorava na jako loš položaj poljoprivrednih proizvođača koji su prisiljeni svoje proizvode davati po niskim cijenama: “Problem je što u našem lancu zaradi četiri-pet preprodavača, to je problem.”

“Ima puno toga što ne valja u trgovačkom procesu, a najteže je proizvođačaima”, kaže Matić.

Sumnja da će se u narednim mjesecima situacija s Agrokorom zakomplicirati.

“Bojim se da za tri mjeseca slučaj Agrokor neće biti tako jednostavan kako se čini, govorilo se da neće biti otpuštanja, a sada će biti. Čini se da će tržišna ekonomija nastupiti u tom slučaju”, zaključuje Matić.