Ako se ne ugasi aplikacija Uber, taksisti će opet na ulice

Vijesti 04. srp 201709:33 > 09:43
N1

Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, gostovao je u Novom danu i komentirao prosvjed koji su taksisti održali u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.

Je li prosvjed u Vukovarskoj ulici upozorio na problem koji imaju taksisti?

Neistina je da se zalažemo da se zabrani Uber. Mi se zalažemo da svi akteri na tržištu rade po zakonu. Teoretski se može dogoditi sutra da ja iz nekog razloga nezakonito radim, kad inspekcija utvrdi nepravilnosti, onda i postupa po tome. Uber, nažalost, preko 2 godine radi nezakonito na području Republike Hrvatske. Imamo izjave ministra, premijera, presude prekršajnih sudova, ali Uber i danas radi. Obzirom da je aplikacija povezatelj, svima je zajedničko aplikacija Uber. Isključiti dostupnost aplikacije je rješenje.

Smeta li vas dostupnost Ubera?

To su priče, znate da građani vole mrziti taksiste, to je relikt prošlih vremena. Aplikacija koju koristi Uber koristimo i mi, rade isto što i mi, prijevoz osoba uz naplatu. Zaista smo razočarani u pravnu državu, koja nakon dvije godine nezakonitog rada i dalje to tolerira. 

Što očekujete od Vlade?

Očekujem da stane u zaštitu zakona koje je sama donijela. Republika Hrvatska putem ministarstava i Sabora donijela je zakone, ako se od mene očekuje da ga poštujem, treba sankiconirati one koji ih krše.

Vlada tvrdi da je zaplijenila dio vozila.

Trenutno u Hrvatskoj ima 12 oduzetih vozila, a obzirom da se hvale da ih ima nekoliko tisuća u Hrvatskoj, smatra da je jedini način da se spriječi takva pošast – zabrana aplikacije.

Tražite li zabranu aplikacije?

Njima, ako su oduzeta vozila, Uber plaća rent-a-car, ako nema aplikacije, nema ni problema.  Mi smo omraženi u javnosti, ali činjenica je da radimo po zakonu, kakvom takvom, ali zakonu. Na spontanom okupljanju okupilo se preko tisuću vozila. Ne tražimo ništa posebno, nikakve povlastice, samo da se zakon provodi i da bude jednak za sve.

Zašto taksisti ne vole novinare?

Riječ je o izoliranom slučaju, ali u tom trenutku je kolega pitao pitanje, ja sam mu dao odgovor, on se cinično počeo sam sa sobom smijati. Je li to izvještavanje u skladu sa strukom i profesijom? Mi se ograđujemo od toga i pozivamo pravnu državu da učini svoje.

Što konkretno očekujete u Vladi? Što dalje? Koji su vaši potezi?

Mi zaista nemamo više što napraviti. Nakon što smo ukazivali da su nezakoniti, nemamo što napraviti nego izaći na ulicu. Trenutno sva ministarstva i Vlada imaju predstavnika s kojim razgovaraaju, mogu dijalogom sve riješiti. Međutim ukoliko se u ovih 2-3 dana nešto drastično ne dogodi, aplikacija se ne ugasi, ja ću se povući iz ove priče i prepustiti državi da razgovara s 2,5 tisuće pojedinaca s ulice.

Video s prijašnjeg prosvjeda pogledajte u priloženom videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.